Ennek az ételnek minden eleme külön-külön is fantasztikus. A soba (=hajdina) tészta az egyik legízesebb tésztaféle, arra kell figyelni, hogy nagyon hamar elkészül, könnyű szétfőzni, illetve célszerű rögtön tálalni vagy valamilyen olajjal átforgatni. A sült kaliforniai paprikából készült mártást balzsamecettel és füstölt paprika krémmel ízesítettem, így izgalmas, karakteres lett. Az árnyékhal húsa lágy, de mégis van tartása, így könnyű megsütni, még az ilyen vastag szeleteket is. A csodás ízeket egy kevés friss bazsalikommal és petrezselyemmel tetéztem.
Hozzávalók:
4 szelet árnyékhal filé
200 g soba tészta
1000 g kaliforniai paprika (csumázott súly)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
fél üveg Foolchili – füstölt paprika krém
2-3 evőkanál balzsamecet
1 teáskanál eritrit vagy kristálycukor
friss bazsalikom és petrezselyem
víz
olívaolaj
bors
só és Maldon só
Elkészítése:
A kaliforniai paprikákat megmosom, kicsumázom, negyedelve egy sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatom. 220 fokos, légkeveréses sütőben, többször átforgatva, 20-30 perc alatt megsütöm.
A paprikákat átszedem egy tálba, lefedem folpack-kal, és félreteszem 10 percre.
A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát egy lábosba teszem.
3 evőkanálnyi olajat öntök rá. Alacsony lángon megpirítom.
A paprikákról lehúzom a héjat.
A paprikahéjat egy kis gyorsforralóba teszem, öntök rá vizet, és forralom körülbelül 30 percig. Ezzel a lével fogom felönteni a sült paprikát.
Megformázom és sózom az árnyékhal szeleteket.
Ilyen gyönyörű lesz a hagyma, ha sok olajon, alacsony lángon, sokáig pirítjuk, de a lényeg az íze. Mehet a turmixba.
A hagymát követi a paprika.
Sózom, borsozom, adok hozzá egy kevés eritritet,
Balzsamecettel adom meg a kellő savasságot.
És most jön az az összetevő, amelytől ez a paprika mártás más mint a többi: a füstölt paprika krém. Összeturmixolom a mártást. Ha túl sűrű a mártás, akkor a paprika héjából fűzött léből adok hozzá.
A soba tésztát sós vízben 2-3 perc alatt készre főzöm, leszűröm, átforgatom egy kevés olívával.
Nagyon kevés olívaolajat öntök egy serpenyőbe, ráteszek egy méretre vágott sütőpapír darabot, amelyre szintén öntök egy nagyon kevés olajat. A halat teljesen át kell sütni, de nem szabad kiszárítani. Indukciós lapon, 160 fokon sütöm, a bőrös felén kezdve. Amikor a közepéig átsült megfordítom, majd amikor már teljesen elkészült, hagyom néhány percig pihenni.
Csodálatosan szép bazsalikomot és petrezselymet szedtem a kertben, amelyet finomra vágok a tálaláshoz, de egy két szép levelet megmentek a díszítéshez.
A mártás kerül a tényér aljára, egy gyűrű segítségével rátálalom a tésztát, arra pedig az árnyékhalat. A hal tetejére szórok egy kevés Maldon sót, a paprika mártásra pedig bazsalikomot és petrezselymet. Igazán fejedelmi vacsora lett.