A karfiol az a zöldségféle, amit képtelen vagyok otthagyni, ha szép, frisset látok belőle. Jó pár bevált receptem van hozzá, de hűvös őszi estéken krémleves formában szeretem a legjobban. A karfiolnak csodás, krémes állaga van pürésítve még tejtermékek nélkül is, bár szerintem pici tejszínnel és tejföllel az igazi. Viszonylag semleges az íze, így változatosan lehet fűszerezni. Ezúttal azt találtam ki, hogy tárkonyecettel fogom ízesíteni és szedek hozzá friss tárkonyt is a kertből. Hogy még jobban átmelegítsen habaneros, sós dióval tálalom.
Hozzávalók:
1000 g karfiol
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
60 g tejszín
150 g tejföl
2-3 evőkanál tárkonyecet
friss tárkony
néhány szem Foolchili – habaneros, sós dió
szerecsendió
olívaolaj
víz
só
Elkészítése:
A vöröshagymát finomra vágom, 3 evőkanálnyi olívaolajon, alacsony lángon enyhén megpirítom a fokhagymával.
A karfiolt megtisztítom. 150 grammnyi apró karfiolrózsát félreteszek, a többit összevágom, és a piruló hagymára dobom.
Reszelek bele egy kevés szerecsendiót.
Sózom.
Felöntöm egy kevés vízzel, fedő alatt puhára párolom.
A megpuhult karfiolt átszedem egy turmixgépbe. Hozzáöntöm a tejszínt és annyi vizet, hogy elérjem a kívánt állagot.
Ízesítem tárkonyecettel.
Jöhet a tejföl.
Ha tetszik a leves íze, akkor beleszórom a pici karfiol rózsákat és 2-3 percig forralom.
A habaneros, sós dió remek levesbetét lesz.
A kész levest tányérokba szedem, szórok rá finomra vágott, friss tárkonyt, illetve durvára vágott chilis diót.