Zellerkrémleves almával és májas hurkával

Zellerkrémleves almával és májas hurkával

01_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Nagyon szeretem a krémleveseket a letisztult ízük és selymes állaguk miatt, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy különböző kiegészítőkkel vigyek bele valami izgalmat, vibrálást is. A zeller és az alma igen jól illeszthetőek egymáshoz, így készítettem egy almás ragut pici mézzel, némi csípős felhanggal. A harmóniát egy kis májas hurkával bővítettem, a tálalásnál lila és zöld madársóska levelekkel és petrezselyemmel színesítettem az ételt. Jól sikerült kombináció, komplex ízélmény,  remek állagok és illatok. 02_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Hozzávalók:

1000 g zellergumó
250 g burgonya
200 g vöröshagyma
1 db tv paprika
50 g zellerszár
40 g szőlőmagolaj
200 g tej
100 g tejszín
fél citrom leve
víz

bors

2 evőkanál méz
2 db savanykás alma (pl. Granny Smith)
ízlás szerint Foolchili – alma & karamell, bhut jolokia white chiliszsóz

1-2 szál májas hurka

petrezselyem
madársóska

Elkészítése:

A kis kockára vágott hagymát aranybarnára pirítom az olajon.

03_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Hozzápirítom a kis kockára vágott paprikát. 

04_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Hozzádobom a vágott szárzellert.

05_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Beledobom a meghámozott, felkockázott burgonyát.

06_zeller_alma_majas_hurka.jpg

A kockára vágott zeller következik.

07_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségféléket.

08_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Enyhén sózom. 

09_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Amikor megpuhultak a zöldségek, átöntöm az egészet egy turmixgépbe. Hozzáöntöm a tejszínt és turmixolom. A megfelelő állagot tejjel állítom be.

10_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Pár csepp citromlével a savak is a helyükre kerülnek.

11_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Elkészítem az almafeltétet. Egy serpenyőben felmelegítem a mézet.

12_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Rádobom a finom kockára vágott, hámozott almát. 

13_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Enyhén sózom. 

14_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Egy kevés csípős szósszal bolondítom meg.

15_zeller_alma_majas_hurka.jpg

A májas hurkáról lehúzom a belet, korongokra vágom, szép pirosra sütöm. 

17_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Már tálalhatok is, a csípős alma és a májas hurka a tányér ívét követve kerül a krémlevesre néhány petrezselyem és madársóska levél társaságában. 

18_zeller_alma_majas_hurka.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük