Nagyon szeretem a krémleveseket a letisztult ízük és selymes állaguk miatt, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy különböző kiegészítőkkel vigyek bele valami izgalmat, vibrálást is. A zeller és az alma igen jól illeszthetőek egymáshoz, így készítettem egy almás ragut pici mézzel, némi csípős felhanggal. A harmóniát egy kis májas hurkával bővítettem, a tálalásnál lila és zöld madársóska levelekkel és petrezselyemmel színesítettem az ételt. Jól sikerült kombináció, komplex ízélmény, remek állagok és illatok.
Hozzávalók:
1000 g zellergumó
250 g burgonya
200 g vöröshagyma
1 db tv paprika
50 g zellerszár
40 g szőlőmagolaj
200 g tej
100 g tejszín
fél citrom leve
víz
só
bors
2 evőkanál méz
2 db savanykás alma (pl. Granny Smith)
ízlás szerint Foolchili – alma & karamell, bhut jolokia white chiliszsóz
só
1-2 szál májas hurka
petrezselyem
madársóska
Elkészítése:
A kis kockára vágott hagymát aranybarnára pirítom az olajon.
Hozzápirítom a kis kockára vágott paprikát.
Hozzádobom a vágott szárzellert.
Beledobom a meghámozott, felkockázott burgonyát.
A kockára vágott zeller következik.
Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségféléket.
Enyhén sózom.
Amikor megpuhultak a zöldségek, átöntöm az egészet egy turmixgépbe. Hozzáöntöm a tejszínt és turmixolom. A megfelelő állagot tejjel állítom be.
Pár csepp citromlével a savak is a helyükre kerülnek.
Elkészítem az almafeltétet. Egy serpenyőben felmelegítem a mézet.
Rádobom a finom kockára vágott, hámozott almát.
Enyhén sózom.
Egy kevés csípős szósszal bolondítom meg.
A májas hurkáról lehúzom a belet, korongokra vágom, szép pirosra sütöm.
Már tálalhatok is, a csípős alma és a májas hurka a tányér ívét követve kerül a krémlevesre néhány petrezselyem és madársóska levél társaságában.