Ez az étel egy igazi mennyország azoknak, akik szeretik a jó fűszeres, szaftos húsokat. Az oldalast 2 napig pácoltuk egy nagyon intenzív, sok összetevős pácban, majd alacsony hőfokon, hosszú ideig sütöttük. Annyira omlós és puha lett, hogy a csontok szinte kiestek belőle, a hús pedig elolvad a szájban. A köretet sem apróztuk el, burgonyát, kelkáposztát és babot adtunk mellé.
Hozzávalók:
A páchoz:
30 g fokhagyma
30 g gyömbér
10 g vöröshagymapor
4 g fokhagymapor
20 g kókuszvirágcukor (helyettesíthető barna nádcukorral)
10 g szójaszósz
15 g só
15 g fűszerpaprika
5 g kömény
fél lime leve
1500 g sertés oldalas
2 fej vöröshagyma
750 g burgonya
500 g kelkáposzta
500 g gyöngybab (főtt súly)
olívaolaj
fehér balzsamecet
2 g xantan
só
Elkészítése:
Az oldalast feldarabolom.
Elkészítem a pácot. Egy cutterba szórom a gyömbért és a fokhagymát.
Jöhet a vöröshagyma- és fokhagymapor, só, fűszerpaprika és a kömény.
A kókuszvirág cukor az egyik legízesebb cukorfajta.
Belefacsarom a lime levet.
Hozzáöntöm a szójaszószt.
Fontos, hogy a pác sűrű legyen, de egy egész pici vizet hozzá lehet tenni, ha nem vinné a gép.
A pácból félreteszek 1 evőkanálnyit, a többivel bedörzsölöm az oldalast, lefedem folpack-kal és 2 napra beteszem a hűtőbe.
Remek színe és illata van. 🙂
Egy tepsibe szórom a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, rásorakoztatom a húst.
Alufóliával lefedve 120 fokon sütöm 2,5 órán át. Ha a hús vastagabb ez az idő lehet több is, a lényeg, hogy olyan puha legyen, hogy a csontokat könnyedén ki lehessen húzni.
A megsült húst átteszem egy sütőpapírral borított tepsire, a szaftot egy gyorsforralóba szűröm. Felforralom, közben egy kevés xantannal besűrítem. Ez lesz a mártás.
Az oldalast vékonyan megkenem a félretett páccal, amelyet 180 fokon rásütök körülbelül 8-10 perc alatt. Figyelni kell, hogy nehogy megégjen.
A köret burgonya részével is elő lehet készülni aznap, amikor a pácolást csináljuk. Egy tepsibe jó sok sót szórok, ráhelyezem egészben, héjastól a burgonyaszemeket, pici sót hintek a tetejére. 180 fokos sütőben, alufóliával lefedve puhára sütöm. A burgonya így a hűtőben eláll jó pár napig. Tálalás előtt nincs más dolgom, mint cikkekre vágva, kevés olívaolajon megpirítani.
A kelkáposztát vékony csíkokra vágom. Kevés olívaolajon átpirítom.
Sóval és fehér balzsamecettel ízesítem.
Íme a köret és a mártás a tányéron.
Erre kerül a pácolt oldalas.
Utálom, ha sokat kell pepecselni egy kajával, de ezt kipróbálom!!!
Szándékosan választottál ilyen vékony oldalast? Én az ilyet már belefőzöm káposztába, sütni a kétszer ilyen vastagot szeretem.
@BOAR: Nem. :)) Kaptam.