Friss, szabadon termő gombafélékhez nehezebb hozzájutni a városban, ezért nagy öröm számunkra, ha ilyen alapanyagokkal dolgozhatunk. Nem gondoltuk túl, rántott gomba készült panko morzsával. A kumplipürét friss zöldekkel ízesítettük. Tartár helyett egy enyhén chilis, tejfölös, majonézes mártogatóst készítettünk.
Hozzávalók:
pöfeteg
liszt
tojás
pankó
só
olaj a sütéshez
1000 g burgonya
100 g tejföl
50 g vaj
friss zöldfűszerek ízlés szerint (petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, oregano)
víz
só
100 g tejföl (20%)
100 g majonéz
egy kevés Foolchili – ah honey honey chili szósz
só
Elkészítése:
Íme a gyönyörűséges pöfeteg, akkora mint egy csecsemőfej.
Szépen le lehet húzni a külső héját, nem vagyok híve a gombahámozásnak, de a pöfetegünknek érezhetően vastag bőre volt.
A tekintélyes gombaszeletke.
Enyhén sózom.
Klasszik panír, az első lépés a liszt.
Jöhet a tojás.
Végül a panko.
Már sistereg is az olajban a finomság.
A friss fűszereket apróra vágom.
A sós vízben megfőtt burgonyából elkészítem a pürét, azaz összetöröm, kihabosítom a vajjal, tejföllel és ízesítem a zöldekkel.
A mártogatós majonéz és tejföl keveréke, amelyet az ah honey honey szósszal ízesítettünk.
A püré krémes, a gomba az valamiféle hússzerű harapási élményt nyújt, a pankós panír harsogva ropog.
Fincsi. A pofeteg kulonben nagyon konnyen szaporithato sotet helyen hazilag is, kizart hogy a piacon vasarolhato vadon termett legyen.