
Friss, szabadon termő gombafélékhez nehezebb hozzájutni a városban, ezért nagy öröm számunkra, ha ilyen alapanyagokkal dolgozhatunk. Nem gondoltuk túl, rántott gomba készült panko morzsával. A kumplipürét friss zöldekkel ízesítettük. Tartár helyett egy enyhén chilis, tejfölös, majonézes mártogatóst készítettünk.
Hozzávalók:
pöfeteg
liszt
tojás
pankó
só
olaj a sütéshez
1000 g burgonya
100 g tejföl
50 g vaj
friss zöldfűszerek ízlés szerint (petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, oregano)
víz
só
100 g tejföl (20%)
100 g majonéz
egy kevés Foolchili – ah honey honey chili szósz
só
Elkészítése:
Íme a gyönyörűséges pöfeteg, akkora mint egy csecsemőfej.

Szépen le lehet húzni a külső héját, nem vagyok híve a gombahámozásnak, de a pöfetegünknek érezhetően vastag bőre volt.

A tekintélyes gombaszeletke.

Enyhén sózom.

Klasszik panír, az első lépés a liszt.

Jöhet a tojás.

Végül a panko.

Már sistereg is az olajban a finomság.

A friss fűszereket apróra vágom.

A sós vízben megfőtt burgonyából elkészítem a pürét, azaz összetöröm, kihabosítom a vajjal, tejföllel és ízesítem a zöldekkel.

A mártogatós majonéz és tejföl keveréke, amelyet az ah honey honey szósszal ízesítettünk.

A püré krémes, a gomba az valamiféle hússzerű harapási élményt nyújt, a pankós panír harsogva ropog.


Fincsi. A pofeteg kulonben nagyon konnyen szaporithato sotet helyen hazilag is, kizart hogy a piacon vasarolhato vadon termett legyen.