
A drága nagymamám rakott először elém foszlós kalácsot, amit még nagyon sokszor meg is ismételt. Volt, hogy vaj került rá, kaptam mézesen, vajas-mézesen, azaz a méz kicsit össze volt maszatolva a vajjal, lekvárosan, sajtosan, lekváros-sajtosan. No és persze kerültek rá igazi házi finomságok is: füstölt, főtt parasztsonka, kolbász megpirítva, zsírjában sült libamáj.
Hozzávalók:
500 g liszt (bl55)
300 g tej
2 db tojássárgája
50 g vaj
50 g porcukor
25 g élesztő
1 citrom reszelt héja 
negyed citrom leve
őrölt vanília
só
Elkészítése:
Az élesztőt egy kisebb tálba teszem és ráöntöm a langyos tej harmadát.

Adok hozzá egy kiskanálnyit a cukorból és annyi lisztet, hogy összekeverve tejföl sűrűséget kapjak. Hagyom, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. 35-40 fokon érlelem, amíg a duplájára emelkedik.

A dagasztóüstbe szórom a lisztet, elkeverem benne a sót, vaníliát és a maradék porcukrot.

Beleteszem a szépen felemelkedett kovászt.

Beleöntöm a tejet.

Belecsúszdáznak a tojássárgák is.

Az illatos citromhéj és lé után elkezdem a dagasztást.

A dagasztás utolsó fázisában teszem bele a vajat, így gyönyörűen fényes és rugalmas tésztát kapok.

Íme:

Kigömbölyítem, 35-40 fokon duplájára kelesztem.

Kicsit áthajtogatom, és megismétlem a kelesztést.

A kicsit átmozgatott tésztából elkezdem kisodorni a két tésztarudat a fonáshoz.

Megfogom annak a rúdnak a 2 végét, amely alul van, és egyszerűen keresztezem őket a másik rúd fölött. Ezt ismétlem, amíg el nem fogy a tészta. Íme a fonás menete képekben:

A tésztavégeket összecsípem, és a kalács alá teszem.

Szilikonos sütőpapírral bélelt formába teszem.

Kelesztés előtt megpermetezem egy kevés vízzel, és ezt a kelesztés alatt is megismétlem, ha szükséges, nem száradhat ki a kalács felülete.

Ha a forma fölé emelkedett megkenem egész tojással, melyben egy kevés porcukrot és kevés sót kevertem el.

170 fokon, légveréses sütőben sütöm 30 percig.

A bélszerkezete közelről.


 
             
                                         
                                         
                                        
hát ez gyönyörű. bárcsak én tudnék ilyeneket csinálni.
megsütőm