A drága nagymamám rakott először elém foszlós kalácsot, amit még nagyon sokszor meg is ismételt. Volt, hogy vaj került rá, kaptam mézesen, vajas-mézesen, azaz a méz kicsit össze volt maszatolva a vajjal, lekvárosan, sajtosan, lekváros-sajtosan. No és persze kerültek rá igazi házi finomságok is: füstölt, főtt parasztsonka, kolbász megpirítva, zsírjában sült libamáj.
Hozzávalók:
500 g liszt (bl55)
300 g tej
2 db tojássárgája
50 g vaj
50 g porcukor
25 g élesztő
1 citrom reszelt héja
negyed citrom leve
őrölt vanília
só
Elkészítése:
Az élesztőt egy kisebb tálba teszem és ráöntöm a langyos tej harmadát.
Adok hozzá egy kiskanálnyit a cukorból és annyi lisztet, hogy összekeverve tejföl sűrűséget kapjak. Hagyom, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. 35-40 fokon érlelem, amíg a duplájára emelkedik.
A dagasztóüstbe szórom a lisztet, elkeverem benne a sót, vaníliát és a maradék porcukrot.
Beleteszem a szépen felemelkedett kovászt.
Beleöntöm a tejet.
Belecsúszdáznak a tojássárgák is.
Az illatos citromhéj és lé után elkezdem a dagasztást.
A dagasztás utolsó fázisában teszem bele a vajat, így gyönyörűen fényes és rugalmas tésztát kapok.
Íme:
Kigömbölyítem, 35-40 fokon duplájára kelesztem.
Kicsit áthajtogatom, és megismétlem a kelesztést.
A kicsit átmozgatott tésztából elkezdem kisodorni a két tésztarudat a fonáshoz.
Megfogom annak a rúdnak a 2 végét, amely alul van, és egyszerűen keresztezem őket a másik rúd fölött. Ezt ismétlem, amíg el nem fogy a tészta. Íme a fonás menete képekben:
A tésztavégeket összecsípem, és a kalács alá teszem.
Szilikonos sütőpapírral bélelt formába teszem.
Kelesztés előtt megpermetezem egy kevés vízzel, és ezt a kelesztés alatt is megismétlem, ha szükséges, nem száradhat ki a kalács felülete.
Ha a forma fölé emelkedett megkenem egész tojással, melyben egy kevés porcukrot és kevés sót kevertem el.
170 fokon, légveréses sütőben sütöm 30 percig.
A bélszerkezete közelről.
hát ez gyönyörű. bárcsak én tudnék ilyeneket csinálni.
megsütőm