Ez a legjobb dolog, ami a kicsit szikkadt kaláccsal történhet, a második legjobb a máglyarakás, de az első az egészen biztos, hogy a mandulakrémes kalács valamiféle savanykás gyümölccsel, például málnával, ribizlivel, meggyel, nekünk most erdei gyümölcskeverék állt rendelkezésünkre. Kalória bomba, amihez úgy áll hozzá az ember, hogy jó most eszem egy kicsit…csak egy felet, de végül csak lecsúszik egy egész szelet, majd következik a hűtőnyitogatás, amíg el nem fogy, ugyanis furcsa mód kihűlve talán még nagyobbat szól, mint langyosan.
Hozzávalók:
6 vastag szelet, másnapos foszlós kalács
240 g erdei gyümölcskeverék
porcukor a tálaláshoz
A mandulakrémhez (frangipane):
100 g vaj
100 g cukor
100 g mandulaliszt
100 g tojás
11 g kukoricakeményítő
10 g rum
pici só
A sziruphoz:
125 g cukor
250 g víz
50 g kandírozott narancshéj szirupja (kiváltható reszelt narancshéjjal)
5 db szegfűszeg
1 kisebb rúd fahéj
Elkészítés:
Összefőzöm a szirup alapanyagait, kiszűröm belőle a fűszereket. Egy kevés kandírozott narancshéjról leöntött sziruppal ízesítem.
Elkészítem a mandulakrémet. Kikeverem a vajat, enyhén habosítom csak.
A porcukor a következő alapanyag, melyet a vajra szórok.
A tojásokat egyesével adom a krémhez,
felváltva a mandulaliszttel.
Beleteszem a keményítőt.
Enyhén sózom.
Pár csepp rummal adom meg neki a kegyelemdöfést.
Felhasználásig hűtőszekrényben tárolom. (Felhasználást megelőző napon is elkészíthető.)
A foszlós kalácsot vastagabb szeletekre vágom.
A kalácsszeletet a szirupba mártom, nem áztatom túl, hagyom jól lecsepegni.
Nyomózsák segítségével juttatom a megfelelő mennyiségű krémet a szirupos kalács felületére.
A krémrétegre szórom az erdei gyümölcsöket.
180 fokon, 35 perc alatt készre sütöm. Az illata fenomenális, alig várom hogy lecsípjem a szélét.
Vannak, akik porcukrozással teszik elkerülhetetlenné a várva várt cukorsokkot. Abbahagyhatatlan!
Elég durva. A franciák csinálják croissantba töltve is, nagyon ütős.