Mákos nudli

Mákos nudli

01_makos_nudli.jpg

Gyerekként az én feladatom volt a mákgubók kettévágása, és a mákszemek szitába borítása. Akkor dolgoztam jól, ha minél kevesebb gubótörmeléket látott a nagymama a mákszemek között. A mák megdarálása is az én dolgom volt hagyományos mákdarálóval természetesen, jó szorosra állítva, úgy hogy először csak a mákolaj csepegjen, aztán a homlokomról a verejték, de egy kicsit sem bántam, hiszen a jutalmam a gubó volt, amit a gyógyszertárban átvettek némi aprópénzért. Egy zsáknyi gubóért kaptam vagy 60 forintot, ahogy a tréninggatyám zsebében csörgött, valami afféle meggyőződés öntött el a gazdagság érzésével kapcsolatban, mint Bendegúzt az Indul a bakterház című filmben, amikor bukszát talált az úton. Azóta már tudom, hogy ezt a fajta gazdagságot nagyon nehéz lesz újra érezni. 🙂

Szóval a saját feldolgozású mákkal készült nudli volt életem első mákos nudlija. Ez a mákos nudli, amelynek a receptjét most megosztom veletek, pedig az eddigi összeset felülmúló. A burgonyát nem főzőm a felhasználás előtt, hanem jól megsütöm, így a nudlitészta kevesebb lisztet vesz fel. Lágy, szinte remegős állaga lesz megfőzve, egy pillanat alatt tűnik el a szájban.

Hozzávalók:

1400 g püréhez való burgonya (sülve és pucolva 1000 g)
170 g liszt (BL55)
1 db tojás (M)

240 g szilvalekvár (noszvaji, ami sűrű, cukormentes)
140 g vörösbor (száraz, ám erdei gyümölcsös ízvilágú)

200 g porcukor
160 g darált mák
1 kezeletlen citrom reszelt héja
pici só
liofilizált meggy

Elkészítése: 

A szilvalekvárt egy nyeles forralóba szedem.

02_makos_nudli.jpg

Ráöntöm a vörösbort, összeforralom.

03_makos_nudli.jpg

Lereszelem a citrom héját.

04_makos_nudli.jpg

Összekeverem a porcukrot, az őrölt mákot, a reszelt citromhéjat.

05_makos_nudli.jpg

Közepes méretű burgonyákat tepsibe teszem, megszórom bőségesen sóval. 160 fokon sütöm 60 percig, majd 250 fokon 15 percig. Alufólia nélkül teszem a sütőbe, így a megpuhulás közben a víztartalmából is veszít, ez kedvező lesz a tészta állagának a kialakításakor. 

06_makos_nudli.jpg

A szépséges, meghámozott burgonyák. 

07_makos_nudli.jpg

A burgonyát áttöröm, hagyom teljesen kihűlni, majd hozzáadom a tojást, és a lisztet. 

08_makos_nudli.jpg

Néhány mozdulattal tésztává gyúrom. Nem teszek vele felesleges mozdulatokat, a túlgyúrás lágyítja, és úgy nehezebb lenne a formázása.

09_makos_nudli.jpg

Kisebb adagokban 1,5 cm átmérőjű „kolbászokat” sodrok a tésztából, ezeket habkártyával osztom a megfelelő méretűre. Mivel a tészta igen lágy, egy kevés liszttel meghintem a munkafelületet.

10_makos_nudli.jpg

Kézzel, sodró mozdulattal megformázom a nudlikat. 

11_makos_nudli.jpg

Így sorakozik a nudlisereg. 

12_makos_nudli.jpg

Mehetnek az enyhén sós, éppen csak gyöngyöző főzővízbe. A tészta alacsony liszttartalma miatt kissé érzékeny, így a víz nem zuboghat. 1-2 perc alatt elkészül.

13_makos_nudli.jpg

A csodálatosan lágy és remegős nudlit a szűrés után még melegen beleforgatom a porcukros, citromhéjas mákba, ez az összetapadásukat is meggátolja. 

14_makos_nudli.jpg

A vörösborral összefőzött lekvárból húzok egy réteget a tányér közepére. 

15_makos_nudli.jpg

Erre halmozom a mákos nudlit, még egy kevés citromhéj kerül rá, és némi liofilizált meggy kölcsönöz némi ropogósságot a lágy falatok között.

16_makos_nudli.jpg

One thought on “Mákos nudli

  1. Brutál jól néz ki a nudli, azért meg külön piros pont, hogy a krumplit főzés helyett sütötted. Gratulálok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük