Egy igen tekintélyes méretű burgert csináltunk szalonnával dúsított, dupla húspogácsával, csalamádéval, jégsalátával és ajvárral. A látvány magáért beszél.
Hozzávalók:
2 db hamburger buci
360 g karaj
60 g sós szalonna
0,3 g fokhagymapor
bors
só
olaj
110 g tejföl
60 g Foolchili – ajvár
csalamádé
jégsaláta
Elkészítése:
A kockára vágott húst sózom, borsozom.
Cutterbe teszem a fűszeres húsdarabokat. Nem pörgetem péppé, hagyom hogy darabos maradjon.
Belekerül a fokhagyma por is.
A sós szalonnát apró kockára vágom és összekeverem a karajjal.
Íme az összekevert húsmassza, amelyet négyfelé osztok.
Megformázom a húspogácsáimat.
Előkészítem a csalamádét a tálaláshoz, jól lecsepegtetem.
Elkészítem a mártást, azaz összekeverem az ajvárt és a tejfölt.
A szalonnás húspogácsák mindkét oldalát szép pirosra sütöm.
Kettévágom a fekete bucimat, és a vágási felületét megpirítom.
Az ajváros tejfölmártás kerül alulra, rá a házi csalamádé és jégsaláta, arra a hús, ismét mártás, csalamádé és jégsaláta, hús, mártás, csalamádé és jégsaláta és végül a megpirított bucitető.
Minden elem a helyére került.
Óvatos kettévágás után elénk tárul a szépen rétegzett, bőséges belső.
FoghagymaPOR???? Csalamádé???? Visszatérnek a 80-as évek, bár szalonnát talán akkor sem mertek belerakni :-)))) Persze, ettől még lehet finom, de azért a burger-kultúra ezt már némileg meghaladta szerintem.
@zsocek: A fokhagymapor ideális választás olyan háztartásokba, ahol alig-alig főznek. Életemnek abban az időszakában, amikor 10 napból 8-at utazással töltöttem, az én konyhámban is volt. Teljesen más az íze. (Bár talán ez lehet a megoldás: a posztoló nem szereti a fokhagymát, csak a fokhagymaport.)
Csak az a fekete borzasztóság … az minek.