A papaya sajnos ritka portéka a piacokon, áruházakban, ha lehet is vásárolni, ritkán érett, viszont szerencse, hogy éretlen állapotában is megvan a helye a gasztronómiában. Az éretlen papaya inkább zöldségként funkcionál, nagyjából úgy lehet használni, mint a tököt, az érett papaya pedig picit sárgadinnyés, picit mangós ízű, édeskés gyümölcs. Élettani hatásai igen kedvezőek. Ehhez a recepthez, mi egy majdnem teljesen érett példányt használtunk, a chutney remekül illik csirkéhez, pulykához vagy a sertés soványabb részeihez.
Hozzávalók:
0,5 db papaya
1 db lilahagyma
1 db kápia
1 db tv paprika
3 ág friss bazsalikom
10 g gyömbér
olívaolaj
méz
chili
bors
só
Elkészítése:
Kevés olívaolajat hevítek.
Enyhén megpirítom rajta a lilahagymát.
Rádobom az apró kockára vágott gyömbért.
Mehet rá a kápia paprika.
Hozzádobom a kockára vágott fehér paprikát is.
Végül hozzápirítom a kockára vágott papayát is.
Beledobom a frissen vágott bazsalikomlevelet.
Egy kevés mézet csurgatok bele.
Végül hozzáforralok egy picit a chili szószból.
Még forrón üvegbe rakom, és azonnal le is zárom, felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.