A varosban sétálva, valamelyik buszmegállóban mellé álltam egy embernagyságú rántott húsos hamburgernek, hirdetőfelületből szinte áradt a rántott hús ropogóssága, a saláta ress harsogása, az őntet szaftosságát már láttam a kabátujjamon, a mellkasomon, és a cipőmön, a buci puhasága lenge ruházatú angyal formájában jelent meg. Talán éhes lehetek, gondoltam, a plakát működik, csak hogy ne a hirdetőnek legyen igaza, gyorsan átfuttattam az agyamon az otthoni hűtő tartalmát, a blogolás miatt azért elég jól felkészített alapanyagraktárral rendelkezünk, meg amúgy is, főzni és enni is imádunk, és arra a megnyugtató következtetésre jutottam hogy minden van, egy dolog kell, a panírozáshoz prézli, átfutott az agyamon az is hogy a kísérleti fekete bucikból darálok morzsát a panírozáshoz, de még nem lett kipróbálva, inkább elvetettem az ötletet, úgy nézett volna ki mintha egy szénné égett rántott húst tennék a szintén fekete buciba. Beugrottam tehát zsemléért a Gellért téren a szokásos kisboltomba, ahová szívesen benézek néha csak úgy inspirációs céllal is.
Hozzávalók:
2 db hamburgerbuci
4 szelet karaj
1 db zsemle
1 db tojás
2 evőkanál liszt
olaj
só
35 g medvehagyma
100 g majonéz
50 g tejföl
só
120 g cheddar
jégsaláta
Elkészítése:
A karajszeleteket enyhén klopfolom, sózom.
A zsemlét apróra darálom, de nem prézliapróságúra.
A szokott módon, liszt után felvert tojásba, az után a frissen darált zsemlemorzsába mártom a hússzeleteimet.
A medvehagymáért gyorsan kiugrottam még a kertbe, 10 éve próbálom elszaporítani, végre élvezhetem a termést.
Mehet a mixerbe a majonéz, és a vágott medvehagymalevél, a tejfölt csak a végén keverem bele kézzel, enyhén sózom.
A csodálatos, ropogós rántott húsaim elkészültek.
Megpirítom az összes vágási felületét a három részre vágott fekete bucinak. A tintahaltintával színezett, fekete buci receptünket is véglegesítettük közben.
Lereszelem a cheddar sajtot, és a rántott húsra rakom.
Brülézőpisztollyal kicsit rápirítok, jól néz ki ugye?
Összerakom a burgert, a buci alsó szeletére egy kevés medvehagyma majonézt teszek, rá egy kevés vágott jégsalátát.
Mehet rá a cheddaros rántott hús, egy kevés jégsaláta és egy kanálka majonéz ismét.
A buci középső harmadára minden ismétlődik még egyszer, a kalapja is a helyére kerül. Szép kis torony, túlszárnyaltuk a multicéges ipari burgert! Huráááááááááááááááááá!!!!!!!!!
Azért így elvágva sem rossz. A panírmorzsából a megmaradt tojással, némi zöld fűszerrel elkeverve remek krokett szerű ropogóst sütöttem mellé, ha már meleg volt az olaj. Kár hogy nem akkora mint a buszmegállóban, akkor meghívhatnám a ház, vagy talán az egész utca összes lakóját egy jó rántott húsos burgerre.
Jól néz ki. Viszont nem hinném, hogy a multis ipari junkburger túlszárnyalása akkora truváj lenne 🙂
Magyarul ezt úgy nevezik: rántott húsos szendvics, és már vagy 70 éve létezik, legfeljebb más cicomával, de az utasellátó automatáiból is lehetett kapni már a 60-as években is (2 Ft bedobása után).
Legközelebb milyen új találmányt fogsz leírni, a langyos víz elkészítését?
@Emmett Brown: Hogy miváj?
@CSOKKI MÁLNA: ez az összehasonlítás kb azzal egyenértékű, hogy: „sztakurva de jó rántott sajt recept, lepipálja a mirelitet”
@Emmett Brown: Értem.. Ez egy jiddis szó esetleg?
Mi történt a zsömivel?Szénné égett, esetleg megmártottad egy kis vérben sütés előtt? (Utóbbi garantáltan nem kóser.:)
@CSOKKI MÁLNA: csak akkor vagy hajlandó használni?
@Emmett Brown: Mit,az óvszert?