Egy egzotikus fűszernövényeket árusító kertésztől, évekkel ezelőtt vásároltunk egy szecsuani bors cserjét, ami tavaly fordult termőre, és féltve őrizgettük ez első, de nem túl gazdag termést. Eljött a pillanat, felhasználtuk. Igazán finom „szedd magad” eperhez jutottunk hozzá, az a régen nem kóstolt, szabadföldi, éretten leszedett, normális, ízes, édes fajta. Azonnal bevillant az ízkombináció, ehhez kell a szecsuani bors. Elsőre lehet kissé bizarrnak tűnik, de az eper és a szecsuani bors nagyon jó barátok, csak úgy falta, aki kapott belőle.
Hozzávalók:
50 g rizsliszt
50 g mandulaliszt
50 g kukoricaliszt
100 g kristálycukor
80 g vaj
20 g olívaolaj
1 g vanília őrlemény
só
a töltelékhez:
600 g eper
60 g kristálycukor
20-25 szem szecsuani bors
bors
só
Elkészítése:
Az eperszemeket mérettől függően negyedelem vagy felezem, rászórom a cukrot.
Enyhén sózom, így az ízei még jobban kiemelkednek.
Íme a féltve őrzött finomság.
Késsel összevágva szórom az eperre.
Egy pár tekerésnyi fekete borsot is teszek bele.
A crumble alapanyagait egy tálba mérem és összemorzsolom.
A sütésálló üvegtálkák aljára szedek egy kevés crumble tésztát.
Rászedem az ízesített epret.
Zárom a felületét egy réteg crumble tésztával.
170 fokon, 25 perc alatt megsütöm, érdemes alá sütőpapírt tenni, így a kibugyogó gyümölcsszirup nem ég bele a tepsibe, ez nagymértékben megkönnyíti a mosogatási műveletet.
Íme a szépséges és igazán finom, illatozó crumble. Egy százszorszép virággal díszítettük tálaláskor.
Az első falat kiemelése. 😉