Mutatós és igazán finom ez a háromrétegű, hideg eljárással készült sajttorta. Elsőre macerásnak tűnhet a három különböző krém elkészítése, de nem az, mert egymás különböző arányú keverékei. A savanykás málna remekül támogatja az étcsoki kiteljesedését a tányéron. A zöld pisztácia ropog, a sajttortácska krémes. Megéri a fáradozást ez a szemet és ízlelőbimbókat egyaránt gyönyörködtető finomság.
Hozzávalók:
a sajttortához:
Étcsoki krém:
120 g étcsokoládé
50 g tejszín (min. 30%)
Fehér sajtkrém:
215 g krémsajt
30 g kristálycukor
40 tejföl
8 g zselatin
30 g tej
120 g tejszín (min.30%), habbá verve
a bevonóhoz:
25 g glükózszirup
45 g tejszín (min.30%)
10 g kakaópor
30 g étcsokoládé
25 g víz
2 zselatin
a málna szószhoz:
120 g málna
25 g víz
30 g kristálycukor
2 g pektin
pici só
a tálaláshoz:
60 g pisztácia
néhány szem málna
citromverbéna levelek
madársóska virágok
Elkészítése:
Felforralom az étcsokis krém készítéséhez a tejszínt.
Megvágom az étcsokoládét.
A forró tejszínbe teszem, és a tűzről levéve simára keverem.
Hidratálom a zselatint a fehér sajtkrémhez.
A krémsajtot elkeverem a cukorral.
Hozzáadom a tejfölt.
Habbá verem a tejszínt.
Óvatosan összeforgatom a cukorral és tejföllel elkevert sajtkrémet a felvert tejszínhabbal.
Belecsorgatom a hidratált és felolvasztott zselatint.
Óvatosan egyneműre keverem. Ezzel kész a fehér sajtkrémem.
175 g frissen elkészült sajtkrémmel kezdem meg a sajttortám rétegezését. Egyenletesen eloszlatom a folpack-kal bélelt forma alján. 5 percre a fagyasztóba teszem amíg elkészül a következő krémem. Így nem fog elkenődni, ha ráteszem a következő réteget.
175 g fehér sajtkrémbe szedek 85 g csokis krémet.
Összekeverem, ezzel kész a félcsokis réteg, amelyből 175 g-ot középre szánok.
A középső, félcsokis réteg ezzel a helyére került. Egyenletesen eloszlatom a fehér rétegen. Fagyasztóba teszem 5 percre, amíg elkészül az utolsó réteg.
Összekeverem a maradék csokis krémet, és a félcsokis habot.
Az utolsó, és egyben legcsokisabb réteget is a formába öntöm. Fagyasztóba teszem néhány órára.
Összefőzöm a málnát, a vizet, a cukrot, pektint, enyhén sózom. Éppen csak egyet forralok rajta.
Kiszűröm belőle a magokat.
A glükózszirupot egy forralóba teszem a bevonóhoz.
Ráöntöm a tejszínt, a vizet. Beleszórom a kakaóport. Felforralom és leveszem a tűzről.
Hozzádobom a vágott csokoládét.
Beleöntöm a hidratált és felolvasztott zselatint. Elkeverem.
Apróra vágom a zöld pisztáciát.
A fagyasztóból kivéve, leszedem a folpackot a réteges sajttortámról.
Áthúzom a 60 fokosra hűtött csokis bevonóval. Kenőkés segítségével oszlatom el.
A tetejét berakom málnával, megszórom a vágott pisztáciával, madársóska virágával és citromverbéna levelekkel díszítem.
Meleg vízbe mártott, enyhén nedves késsel remekül szeletelhető.
A málnaöntettel meghúzott tányérra teszem a szeletet.