Birsalmasajt

Birsalmasajt

Minden évben készítek birsalmasajtot, azt tapasztaltam, hogy nagyon sok múlik a birsalma fajtáján a végeredményt tekintve. Illatos, igen bolyhos, ragacsos, citrom formára emlékeztető birsalmából lett a legjobb sajt. Nagyon jól megsikálom, nem hámozom, nem szedem ki a magházat, nagyon kevés citromsavas vizet teszek alá. Így nem oxidálódik el sötétbarna irányba, és így rövidebb szárítás után éri el a kívánt szilárdságot. A cukor adagolását is igen óvatosan végzem, akkor szeretem, ha fanyarsága éppen jó egyensúlyt alkot az édességével.

Hozzávalók:

4500 g birsalma
1500 g kristálycukor
250 g víz
1 teáskanál citromsav

Elkészítése:

Íme az a fajta, amiből a legjobb ízű sajt lesz. Az illata betölti az egész lakást.

A langyos vizet egy edénybe öntöm.

Beleszórom a citromsavat.

Az alaposan megsikált, megmosott birsalmákat kockára vágom. Nem hámozom, nem csumázom ki, így tudom a legtöbb ízt és pektint kifőzni belőle, hamar eléri majd a megfelelő állagot, rövid szárítási idő elég lesz ahhoz, hogy vághatóvá váljon.

Rászórom a cukrot.

Enyhén sózom. Egy idő múltán levet ereszt, addig főzöm, amíg a lé szinte teljesen elpárolog alóla.

Kicsit összedarálom rúdmixerrel és tovább főzöm még 15-20 percig. Vigyázat, ilyenkor már hajlamos a bugyogásra, köpködésre, igen forró tud lenni.

Apránként leturmixolom.

Átszűröm. A héj, magház, mag, és köves darabok jobb, ha nincsenek benne. Nem könnyű átpasszírozni de megéri.

Az illata fergeteges, az íze ellenállhatatlan, az állagából már most érződik, hogy hamar szilárdul majd.

Folpackal burkolt tálcára kenem 2,5 cm vastagon.

21-22 fokon tartottam, 12-14 nap száradás után jól szeletelhető. Félidőnél átfordítottam.

Pörkölt mogyorót tettem a tetejére az elő kóstoláskor. Igazán jól sikerült.

200 g-os darabokra vágom és egyenként becsomagolom.

A fóliát leforrasztom, így hónapokig eláll a hűtőszekrényben, nem kell attól tartanom hogy túlszárad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük