Lencsesaláta

Lencsesaláta

Nemsokára itt a szilveszter, a lencse kötelező eleme az újévi menünek, a népi bőségvarázslás része. Teljes értékű étel hús nélkül, gyorsan, egyszerűen, olcsón.

Hozzávalók:

500 g lencse
50 g olívaolaj
500 g vöröshagyma
40 g fokhagyma
550 g burgonya
250 g sárgarépa
330 g tv paprika
35 g újhagyma
80 g jalapeno
1 csokor petrezselyem zöldje
néhány babérlevél
bors

a majonézhez:

1 db tojás
40 g mustár
30 g méz
240 g olaj

bors

250 tejföl

a tálaláshoz:

8 db főtt tojás
jalapeno karikák
petrezselyem zöld

Elkészítése:

A lencsét megmosom és minimum 24 órára beáztatom. Lehet több nap is az áztatási idő, de akkor tanácsos hűtőszekrénybe tenni. Az áztatóvíz gyakori cseréjével csökkenteni tudjuk a hüvelyesek nem kívánt mellékhatását, amelyet az emésztésük során figyelhetünk meg.

Annyi vízbe teszem fel főni a lencsémet ,hogy ellepje, és néhány babérlevelet dobok bele.

Pár tekerésnyi bors is kerül bele.

A sót is a főzővízbe szórom.

A tojásokat is felteszem főni, megfelelően sós vízben.

Ha a lencsém megfőtt, de még nem esik szét, leszűröm és hagyom kihűlni.  A babérleveleket eltávolítom.

Kevés olívaolajon megpirítom a kockára vágott hagymát.

Ha aranybarna, belepirítom a fokhagymát is.

Ilyen szép, karamellizált legyen a hagyma.

Mehet a lencsére.

A kis kockára vágott krumplit is megfőzöm enyhén sós vízben.

Leszűröm, hagyom lecsepegni, kihűlni.

A répával ugyan így járok el. Nem főzöm túl, akkor jó ha még ress egy picit a közepe.

A kis kockára vágott paprikát forró serpenyőbe teszem.

Kevés olívaolajat csurgatok rá.

Enyhén sózom és kissé lepirítom.

A többi előkészített alapanyaghoz borítom.

Íme a szép mozaikos, színes keverékem a majonézre várva.

A majonéz alapanyagait egy keskeny edénybe teszem, amit a rúdmixerekhez adnak, és pár mozdulattal összemixelem.

Lassan csurgatom bele az olajat, kemény remegős majonézt kapok.

Kevés citromlevet nyomok a készülő saláta keverékembe.

Beleteszem a frissen vágott újhagymát, a petrezselyemzöldet, a jalapeno paprikát.

Óvatosan elkeverem benne a majonézt és a tejfölt.

Egy szépséges üvegtálra halmozom a salátát, a tetejére főtt tojás cikkeket, jalapeno karikákat, petrezselyem leveleket, mungóbabcsírákat teszek. Így lesz igazán színes, enyhén csípős, gusztusos. Hamar a végére jártunk ennek a fotózásra kitett adagnak. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük