Nemsokára itt a szilveszter, a lencse kötelező eleme az újévi menünek, a népi bőségvarázslás része. Teljes értékű étel hús nélkül, gyorsan, egyszerűen, olcsón.
Hozzávalók:
500 g lencse
50 g olívaolaj
500 g vöröshagyma
40 g fokhagyma
550 g burgonya
250 g sárgarépa
330 g tv paprika
35 g újhagyma
80 g jalapeno
1 csokor petrezselyem zöldje
néhány babérlevél
bors
só
a majonézhez:
1 db tojás
40 g mustár
30 g méz
240 g olaj
só
bors
250 tejföl
a tálaláshoz:
8 db főtt tojás
jalapeno karikák
petrezselyem zöld
Elkészítése:
A lencsét megmosom és minimum 24 órára beáztatom. Lehet több nap is az áztatási idő, de akkor tanácsos hűtőszekrénybe tenni. Az áztatóvíz gyakori cseréjével csökkenteni tudjuk a hüvelyesek nem kívánt mellékhatását, amelyet az emésztésük során figyelhetünk meg.
Annyi vízbe teszem fel főni a lencsémet ,hogy ellepje, és néhány babérlevelet dobok bele.
Pár tekerésnyi bors is kerül bele.
A sót is a főzővízbe szórom.
A tojásokat is felteszem főni, megfelelően sós vízben.
Ha a lencsém megfőtt, de még nem esik szét, leszűröm és hagyom kihűlni. A babérleveleket eltávolítom.
Kevés olívaolajon megpirítom a kockára vágott hagymát.
Ha aranybarna, belepirítom a fokhagymát is.
Ilyen szép, karamellizált legyen a hagyma.
Mehet a lencsére.
A kis kockára vágott krumplit is megfőzöm enyhén sós vízben.
Leszűröm, hagyom lecsepegni, kihűlni.
A répával ugyan így járok el. Nem főzöm túl, akkor jó ha még ress egy picit a közepe.
A kis kockára vágott paprikát forró serpenyőbe teszem.
Kevés olívaolajat csurgatok rá.
Enyhén sózom és kissé lepirítom.
A többi előkészített alapanyaghoz borítom.
Íme a szép mozaikos, színes keverékem a majonézre várva.
A majonéz alapanyagait egy keskeny edénybe teszem, amit a rúdmixerekhez adnak, és pár mozdulattal összemixelem.
Lassan csurgatom bele az olajat, kemény remegős majonézt kapok.
Kevés citromlevet nyomok a készülő saláta keverékembe.
Beleteszem a frissen vágott újhagymát, a petrezselyemzöldet, a jalapeno paprikát.
Óvatosan elkeverem benne a majonézt és a tejfölt.
Egy szépséges üvegtálra halmozom a salátát, a tetejére főtt tojás cikkeket, jalapeno karikákat, petrezselyem leveleket, mungóbabcsírákat teszek. Így lesz igazán színes, enyhén csípős, gusztusos. Hamar a végére jártunk ennek a fotózásra kitett adagnak. 😉