A mindenki által jól ismert mézes krémes receptet alakítottuk át egy kicsit. A tésztalapokat puha mézeskalács tésztából készítettük, de csak 3 lapot töltöttünk össze az eredeti receptben szereplő négy helyett, és a lekvárréteget megkétszereztük. A krémet citrusokkal és rummal tuningoltuk meg, így szaftosabb, lágyabb, ízesebb a végeredmény. A megjelenése meglehetősen hasonlít a franciák méltán híres opera szeletjére, azonban az előállítási költsége az olcsóbb alapanyagok használata miatt jóval alacsonyabb. A parasztkolbász mintájára kipattant a fejemből a parasztopera elnevezés, a neten keresgélve a témában ráakadtam Pintér Béla azonos című darabjára, melyről olvasgatva a következő pár szón akadt meg a szemem. „Balladisztikus, tragikomikus, operaparódia.” Ezt annyira frappánsnak éreztem a mézes krémes és az operaszelet összehasonlítása kapcsán, hogy a parasztopera elnevezést beleírtam a címbe.
Hozzávalók:
a mézes lapokhoz:
500 g liszt
150 g vaj
150 g méz
150 g kristálycukor
2 db tojás
15 g sütőpor
15 g mézeskalács fűszerkeverék
só
a lekváros réteghez:
1200 g barackvelő (10% cukortartalmú)
280 g kristálycukor
44 g agaragar
a krémhez:
1500 g tej
200 g búzadara
150 g kristálycukor
só
250 g vaj
180 g méz
1 citrom héja és leve
0,5 lime héja és leve
5 g rum
a kakaós bevonóhoz:
225 g vaj
160 g kristálycukor
120 g tej
70 g kakaó
tálaláshoz:
drazsék
mogyoró
aranypor
Elkészítése:
Egy edényben 45 fokosra melegítem a vajat, a mézet, a cukrot, a sót, a mézeskalács fűszer keveréket, hagyom visszahűlni kicsit, és elkeverem benne a tojásokat.
Beleöntöm egy dagasztóüstbe.
Hozzáadom a lisztet.
A gyúrás utolsó szakaszában adom hozzá a sütőport.
Elkészült a tészta.
Szögletesre formázom a tésztát, és nylonnal letakarva hűtőszekrénybe teszem.
Kimérek 330 g tésztát, alul, felül lisztezem.
A tésztát egyenletesen 3-4 milliméter vastagra nyújtom.
Szilikonos sütőpapírra teszem a lapot, egyenesre vágom a széleit.
Egy villa segítségével egyenletesen megszurkálom. 180 fokos sütőben, 8 perc alatt készre sütöm.
Íme a szépséges mézeskalács lap aranybarnára sütve.
Főzőedénybe öntöm a sárgabarackvelőt melyet még a nyáron tettem el 10% cukorral.
Hozzáadom a cukrot, és felforralom.
Beleforralom az agaragart.
Két tasakba öntöm az elkészült lekvárt, fele-fele arányban.
A tasakokból kiszorítom a levegőt és leforrasztom azokat.
Egyenletesen eloszlatom a lekvárt a tasakokban, és egyenes, sima felületen kihűtöm.
A krémhez a tejet lábasba öntöm, hozzáadom a cukrot, és felforralom.
Enyhén sózom.
Beleszórom a grízt.
Jól kiforralom, és fóliával letakarva hagyom kihűlni.
A félig kihabosított vajhoz adagolom apránként a kihűlt grízalapot.
Vanília pasztát adok hozzá.
Beleszórom a reszelt citrom és lime héjat.
Hozzáöntöm a lime és citromlevet.
Belecsurgatom a mézet.
Végül beleöntöm a rumot.
Elkészült a grízes, rumos krémem.
Megkezdem a sütemény rétegezését. Alulra teszek egy mézeskalács lapot, és rákenem a krém felét.
A nylon tasak oldalait levágom, így a benne lágyan megszilárdult lekvárt könnyen tudom mozgatni, egyszerűen ráterítem a krémrétegre, és lehúzom róla a zacskót.
Íme az egyenletes lekvárréteg a krémfelületen.
Következik egy újabb mézes lap, rá a második krémréteg, arra ismét lekvárréteg kerül, ugyanúgy, a ráterítéses megoldással.
Végül az utolsó tésztaréteg is a helyére kerül.
Elkészítem a kakaós bevonatot a mézes krémeshez. A tejet, a cukrot, a vajat, csipetnyi sóval egy nyeles edényben felforralom.
Folyamatos keverés mellett beleszórom a kakaóport, és jól kiforralom.
A bevonóanyagot kenőkés segítségével, egyenletesen eloszlatom a felső tésztafelületen.
Óvatosan leszélezem. A szélek azonnal, kóstolásra kerülnek.
Annyira lágy, hogy nagyon óvatosan lehet csak vágni.
Pörkölt mogyoró, mandulás és fekete ribizlis drazsé kerül a tetejére díszítésként.
Arany színű porfestékkel húzom meg a szeletek egyik csücskét.
Tesztelésre készen áll a parasztopera avagy a mézes krémes, szakítva a hagyományokkal, csökkentett tészta mennyiséggel, dupla lekvár réteggel. Lágy és szaftos.