Mézes krémes avagy Parasztopera

Mézes krémes avagy Parasztopera

A mindenki által jól ismert mézes krémes receptet alakítottuk át egy kicsit. A tésztalapokat puha mézeskalács tésztából készítettük, de csak 3 lapot töltöttünk össze az eredeti receptben szereplő négy helyett, és a lekvárréteget megkétszereztük. A krémet citrusokkal és rummal tuningoltuk meg, így szaftosabb, lágyabb, ízesebb a végeredmény. A megjelenése meglehetősen hasonlít a franciák méltán híres opera szeletjére, azonban az előállítási költsége az olcsóbb alapanyagok használata miatt jóval alacsonyabb. A parasztkolbász mintájára kipattant a fejemből a parasztopera elnevezés, a neten keresgélve a témában ráakadtam Pintér Béla azonos című darabjára, melyről olvasgatva a következő pár szón akadt meg a szemem. „Balladisztikus, tragikomikus, operaparódia.” Ezt annyira frappánsnak éreztem a mézes krémes és az operaszelet összehasonlítása kapcsán, hogy a parasztopera elnevezést beleírtam a címbe.

Hozzávalók:

a mézes lapokhoz:

500 g liszt
150 g vaj
150 g méz
150 g kristálycukor
2 db tojás
15 g sütőpor
15 g mézeskalács fűszerkeverék

a lekváros réteghez:

1200 g barackvelő (10% cukortartalmú)
280 g kristálycukor
44 g agaragar

a krémhez:

1500 g tej
200 g búzadara
150 g kristálycukor

250 g vaj
180 g méz
1 citrom héja és leve
0,5 lime héja és leve
5 g rum

a kakaós bevonóhoz:

225 g vaj
160 g kristálycukor
120 g tej
70 g kakaó

tálaláshoz:

drazsék
mogyoró
aranypor

Elkészítése:

Egy edényben 45 fokosra melegítem a vajat, a mézet, a cukrot, a sót, a mézeskalács fűszer keveréket, hagyom visszahűlni kicsit, és elkeverem benne a tojásokat.

Beleöntöm egy dagasztóüstbe.

Hozzáadom a lisztet.

A gyúrás utolsó szakaszában adom hozzá a sütőport.

Elkészült a tészta.

Szögletesre formázom a tésztát, és nylonnal letakarva hűtőszekrénybe teszem.

Kimérek 330 g tésztát, alul, felül lisztezem.

A tésztát egyenletesen 3-4 milliméter vastagra nyújtom.

Szilikonos sütőpapírra teszem a lapot, egyenesre vágom a széleit.

Egy villa segítségével egyenletesen megszurkálom. 180 fokos sütőben, 8 perc alatt készre sütöm.

Íme a szépséges mézeskalács lap aranybarnára sütve.

Főzőedénybe öntöm a sárgabarackvelőt melyet még a nyáron tettem el 10% cukorral.

Hozzáadom a cukrot, és felforralom.

Beleforralom az agaragart.

Két tasakba öntöm az elkészült lekvárt, fele-fele arányban.

A tasakokból kiszorítom a levegőt és leforrasztom azokat.

Egyenletesen eloszlatom a lekvárt a tasakokban, és egyenes, sima felületen kihűtöm.

A krémhez a tejet lábasba öntöm, hozzáadom a cukrot, és felforralom.

Enyhén sózom.

Beleszórom a grízt.

Jól kiforralom, és fóliával letakarva  hagyom kihűlni.

A félig kihabosított vajhoz adagolom apránként a kihűlt grízalapot.

Vanília pasztát adok hozzá.

Beleszórom a reszelt citrom és lime héjat.

Hozzáöntöm a lime és citromlevet.

Belecsurgatom a mézet.

Végül beleöntöm a rumot.

Elkészült a grízes, rumos krémem.

Megkezdem a sütemény rétegezését. Alulra teszek egy mézeskalács lapot, és rákenem a krém felét.

A nylon tasak oldalait levágom, így a benne lágyan megszilárdult lekvárt könnyen tudom mozgatni, egyszerűen ráterítem a krémrétegre, és lehúzom róla a zacskót.

Íme az egyenletes lekvárréteg a krémfelületen.

Következik egy újabb mézes lap, rá a második krémréteg, arra ismét lekvárréteg kerül, ugyanúgy, a ráterítéses megoldással.

Végül az utolsó tésztaréteg is a helyére kerül.

Elkészítem a kakaós bevonatot a mézes krémeshez. A tejet, a cukrot, a vajat, csipetnyi sóval egy nyeles edényben felforralom.

Folyamatos keverés mellett beleszórom a kakaóport, és jól kiforralom.

A bevonóanyagot kenőkés segítségével, egyenletesen eloszlatom a felső tésztafelületen.

Óvatosan leszélezem. A szélek azonnal, kóstolásra kerülnek.

Annyira lágy, hogy nagyon óvatosan lehet csak vágni.

Pörkölt mogyoró, mandulás és fekete ribizlis drazsé kerül a tetejére díszítésként.

Arany színű porfestékkel húzom meg a szeletek egyik csücskét.

Tesztelésre készen áll a parasztopera avagy a mézes krémes, szakítva a hagyományokkal, csökkentett tészta mennyiséggel, dupla lekvár réteggel. Lágy és szaftos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük