Szeretjük a töltött zöldségféléket, a töltött karalábé is a kedvencek közé sorolható. Főleg, ha valami tuning is kerül bele, mint például ebbe is. Érlelt szalámicsíkokat pirítottunk a töltelékbe, rengeteg kaporral készítettük a mártást, és shitake gombát sütöttünk a tetejére. A mártás krémesen sima, a karalábé épp olyan állagú, ami már nem roppan, de még harapható, a hústöltelék szaftos és ízes, az érlelt szalámi jellegzetes ízeit is hordozza, a sajt ropog, a gomba……….hmmmmmmmmmmmm
Hozzávalók:
5 db karalábé
a mártáshoz:
450 g vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
250 g burgonya
300 g kapor és petrezselyemszár vegyesen
300 g víz
200 g tejföl
5 db karalábé héja és kivájt közepe
2 csokor kapor
1 evőkanál kristálycukor
fél citrom héja és leve
bors
só
a töltelékez:
350 g vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
350 g téliszalámi
1000 g darált sertéshús
60 g zabpehely
2 db tojás
őrölt kömény
bors
só
180 g edami sajt
10 db shitake
olívaolaj
bors
só
kaporlevelek
Elkészítése:
Meghámozom az 5 darab karalábémat.
Kivájom mind a 10 fél karalábém közepét.
Már a tepsiben sorakoznak a töltésre várvakozó delikvensek.
A kivájt részeket, és a héjakat thermomixbe teszem.
Felöntöm egy kevés vízzel és megfőzöm. Természetesen fazékban is végezhető ez a művelet.
Lepirítom a hagymát, hozzápirítom a burgonyakockát.
Rádobom a petrezselyem és a kaporszárat.
Felöntöm egy kevés vízzel. Pár perc forralás után mehet a thermomixbe a karalábé mellé.
Belepörgetem a tejfölt is.
Ilyen sok rost akadt fenn a szitámon a szűréskor az extrém mennyiségű petrezselyem és kaporszár felhasználása miatt, de megéri a fáradozást, mert az íze igen intenzív, ínycsiklandó lett.
A leszűrt mártásomba teszem a frissen vágott kaporlevelet.
A citrom lereszelt héjával, levével és egy kevés cukorral ízesítem a mártásomat.
A töltelékhez szánt hagymát lepirítom.
Enyhén hozzápirítom a fokhagymát is.
Rádobom az érlelt szalámiszeletekből vágott csíkokat.
Összepirítom.
Összeállítom a hústölteléket. Egy edénybe teszem a lepirított szalámit, és a többi összetevővel egyneműre gyúrom.
10 egyforma részre osztom a hústölteléket.
A felezett, és kivájt karalábékat megtöltöm a gömb alakúra formázott hústöltelékekkel, és gyengéden belelapítom azokat.
A tepsit alufóliával zárom le, 200 fokon, 50 percig sütöm.
Ezután az alufóliát leszedem róla, és a töltött karalábék tetejét megszórom reszelt sajttal.
200 fokon, 10 perc alatt rápirítom a sajtot.
Enyhén sózom és borsozom a díszítőelemnek szánt shitake gombáimat.
Kellemesen megpirítom azokat.
Megkezdhetem a tálalást. Alulra egy réteg kapros karalábémártást kanalazok, tejfölcsíkokkal teszem változatosabbá a felületet.
Középre helyezem a pirosra sült töltött karalábét.
A tetejére a pirított shitake gomba és egy kaporlevél kerül.