Sütőben sült töltött karalábé

Sütőben sült töltött karalábé

Szeretjük a töltött zöldségféléket, a töltött karalábé is a kedvencek közé sorolható. Főleg, ha valami tuning is kerül bele, mint például ebbe is.  Érlelt szalámicsíkokat pirítottunk a töltelékbe, rengeteg kaporral készítettük a mártást, és shitake gombát sütöttünk a tetejére. A mártás krémesen sima, a karalábé épp olyan állagú, ami már nem roppan, de még harapható, a hústöltelék szaftos és ízes, az érlelt szalámi jellegzetes ízeit is hordozza, a sajt ropog, a gomba……….hmmmmmmmmmmmm

Hozzávalók:

5 db karalábé

a mártáshoz:

450 g vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
250 g burgonya
300 g kapor és petrezselyemszár vegyesen
300 g víz
200 g tejföl
5 db karalábé héja és kivájt közepe
2 csokor kapor
1 evőkanál kristálycukor
fél citrom héja és leve
bors

a töltelékez:

350 g vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
350 g téliszalámi
1000 g darált sertéshús
60 g zabpehely
2 db tojás
őrölt kömény
bors

180 g edami sajt
10 db shitake
olívaolaj
bors

kaporlevelek

Elkészítése:

Meghámozom az 5 darab karalábémat.

Kivájom mind a 10 fél karalábém közepét.

Már a tepsiben sorakoznak a töltésre várvakozó delikvensek.

A kivájt részeket, és a héjakat thermomixbe teszem.

Felöntöm egy kevés vízzel és megfőzöm. Természetesen fazékban is végezhető ez a művelet.

Lepirítom a hagymát, hozzápirítom a burgonyakockát.

Rádobom a petrezselyem és a kaporszárat.

Felöntöm egy kevés vízzel. Pár perc forralás után mehet a thermomixbe a karalábé mellé.

Belepörgetem a tejfölt is.

Ilyen sok rost akadt fenn a szitámon a szűréskor az extrém mennyiségű petrezselyem és kaporszár felhasználása miatt, de megéri a fáradozást, mert az íze igen intenzív, ínycsiklandó lett.

A leszűrt mártásomba teszem a frissen vágott kaporlevelet.

A citrom lereszelt héjával, levével és egy kevés cukorral ízesítem a mártásomat.

A töltelékhez szánt hagymát lepirítom.

Enyhén hozzápirítom a fokhagymát is.

Rádobom az érlelt szalámiszeletekből  vágott csíkokat.

Összepirítom.

Összeállítom a hústölteléket. Egy edénybe teszem a lepirított szalámit, és a többi összetevővel egyneműre gyúrom.

10 egyforma részre osztom a hústölteléket.

A felezett, és kivájt karalábékat megtöltöm a gömb alakúra formázott hústöltelékekkel, és gyengéden belelapítom azokat.

A tepsit alufóliával zárom le, 200 fokon, 50 percig sütöm.

Ezután az alufóliát leszedem róla, és a töltött karalábék tetejét megszórom reszelt sajttal.

200 fokon, 10 perc alatt rápirítom a sajtot.

Enyhén sózom és borsozom a díszítőelemnek szánt shitake gombáimat.

Kellemesen megpirítom azokat.

Megkezdhetem a tálalást. Alulra egy réteg kapros karalábémártást kanalazok, tejfölcsíkokkal teszem változatosabbá a felületet.

Középre helyezem a pirosra sült töltött karalábét.

A tetejére a pirított shitake gomba és egy kaporlevél kerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük