Zabtej

Zabtej

Az alternatív tejféleségek egyre nagyobb teret hódítanak az alap élelmiszereink között, melyet a folyamatosan bővülő kereslet generál, ami irányukba megmutatkozik. A tejfehérje vagy tejcukor érzékenységgel, intoleranciával élő emberek jogos igénye, hogy ne kelljen teljesen lemondaniuk a tejfogyasztás élményéről. Erre ad megoldást ez a házilag is könnyen elkészíthető gabonaital.

Hozzávalók:

150 g zabpehely
3 db datolya
2000 g jéghideg víz

Elkészítése:

A turmixgép pengéi közé szórom a zabpelyhet.

Ráöntöm a jéghideg vizet.

Beledobom a magjától megfosztott datolyát.

Enyhén sózom. 120 másodperc alatt, maximális fordulatszámon készre pörgetem. Mi a művelethez egy Thermomix készüléket használunk.  Itt fontos megjegyezni – amennyiben nyers zabital készítése a cél- , hogy a pörgetéskor fellépő súrlódás által termelt hő kedvezőtlen irányba befolyásolhatja a zabitalom állagát, beltartalmát, ha túlzottan felmelegszik, akkor nyúlósodik, pudingszerű állaga lesz. Ezért dolgozunk jéghideg vízzel.

Sűrű szövésű, erős háló segítségével leszűröm, jól kipréselem.

A hálóban fennmarad zab és datolya darabokat elteszem későbbi felhasználásra. Ebből épp zabpalacsintát készítettünk.

Íme a leszűrt zabtej. Amennyiben a nyers változatot készítjük, akkor mehet is az üvegbe, hűtőszekrénybe téve 3-4 napig eláll. Ha a hőkezelt változat mellett tettük le a voksunkat, akkor fel kell forralnunk, kihűtenünk, és újra leturmixolnunk, ekkor kapja meg a megfelelő állagot a zabitalunk. Én a forralt verziót kedvelem, ízben és állagban is ez áll közelebb a tejhez a számomra.

Íme a tejesüvegbe bujtatott zabital, ki hinné így ránézésre, hogy növényi eredetű italról van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük