Diótej

Diótej

Az alternatív tejféleségek egyre nagyobb teret hódítanak az alap élelmiszereink között, ennek oka az egyre több tejfehérje vagy tejcukor érzékenységgel, ha úgy tetszik intoleranciával élő ember jogos igénye, hogy ne kelljen lemondaniuk a tejfogyasztás élményéről teljesen. Erre ad megoldást ez a házilag is könnyen elkészíthető magital.

Hozzávalók:

150 g dió
300 g + 700 g víz
40 g kókuszvirág cukor

Elkészítése:

A 150 g diót egy edénybe teszem.

Felöntöm annyi vízzel hogy ellepje.

24 órára beáztatom.

Ha az áztatás kész, leöntöm róla a vizet és turmixgépbe teszem. Hozzáadom a kókuszvirág cukrot.

Felöntöm 300 g vízzel.

120 másodperc alatt szép egyneműre turmixolom.

Hozzápörgetek még további 700 g vizet, 120 másodperc alatt.

Enyhén sózom.

Sűrű szövésű szűrőzsák segítségével jól kipréselem.

Íme a fennmaradó diódarabkák. Nem dobom ki, elteszem későbbi felhasználásra. Ezt épp diókrémhez használtam fel, melyet zabpalacsintába töltöttem.

A diótejet üvegbe öntöm, 4-5 napig eláll a hűtőszekrényben.

A kedvenc alter-tejem a diótej. Íze igazán karakteres, azonnal adja magát a dióíz. Fahájjal, csokoládéval igen jól harmonizál, de van, hogy főzelékek készítésekor is használom. Spenóttal, tökkel, borsóval, zöldbabbal, krumplival igen jól illeszkedik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük