Epres-túrós kocka

Epres-túrós kocka

Kezdődik az eperszezon, már itt a piacokon a magyar eper aminek íze is van. Klasszikus kombináció a könnyed, tejszínes túrókrém, friss eperrel, egy tavaszi fuvallatnyi étcsokoládéval, amely nem csak díszítő elemként szerepel, hanem aktívan részt vesz a harmónia kialakításában. Mi most felszeleteltük kockákra ezt a süteményt, de ha egyben hagyjátok tortaként is megállja a helyét. Készítsétek el ti is, így a tavaszi zsongás közepette.

Hozzávalók:

a piskótalaphoz:

4 db tojás
80 g cukor
80 g liszt

a túrókrémhez:

500 g tehéntúró
70 g tejföl
150 g kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
250 g habtejszín
10 g lapzselatin
1 citrom leve
1 citrom héja

200 g eper

a díszítéshez:

16 db eper egészben
100 g étcsokoládé
5 g színes szórócukor

Elkészítése:

Elkészítem a piskótát. A tojásfehérjéket elkezdem habbá verni.

Amikor kezd feljönni apránként beleszórom a cukor 2/3 részét, folytatva a habverést, nem verve túl.

Enyhén sózom.

Akkor jó a hab, hogyha nem ropog már benne a cukor, fényes, krémes, nem törősen kemény.

A cukor 1/3 részével kihabosítom a tojássárgáját.

Óvatosan összeforgatom a két habot.

Kézzel dolgozom, így tudom a legtöbb levegőt megőrizni a piskótámban.

Fokozatosan beleszórom a lisztet,  e közben óvatosan folytatom a összeforgatást. Így egy remek állagú, remegős, nem folyós piskótát kapok.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kenem a piskótát. Olyan tepsit választok amiben 2-3 cm magas piskótaréteget tudok elérni, ha megsül 4-5 cm magas lesz.  Így a kisült, kihűlt lapot könnyedén ketté vághatom a krém betöltésekor.

A túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citrom reszel héját és levét alaposan összekeverem. A habtejszínt habbá verem, és óvatosan beleforgatom. A lapzselatint hideg vízben hidratálom, leöntöm róla a vizet, felolvasztom, majd óvatosan beleforgatom a túrókrémembe. A krém 3/4 részét a kettévágott piskóta alsó lapjára öntöm, melyet állítható fém kerettel határoltam, a 200 g vágott epret a keretben elsimított krémbe szórom, ráteszem a másik lapot. Egyenletesen elkenem rajta a krém meghagyott 1/4 részét. Minimum 12 órára hűtőszekrénybe teszem a szeletelési művelet előtt.

A vízgőz felett 45 fokosra melegített, intenzív mozgatás mellett 28 fokosra visszahűtött, és maximum 32 fokra visszamelegített, röviden temperált csokoládémból, teáskanál segítségével kis cseppeket helyezek el szilikonos sütőpapíron, melyeket a kanállal ívesen elkenek, és színes cukorral szórok meg. Felhasználásig párásodás menten módon, hűtőszekrényben tárolom.

A  12 óra alatt jól áthűlt süteményemet egyforma kockákra vágom. Tetejüket egy szem friss eperrel és a színes cukorral szórt csokoládéívvel díszítem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük