Megkívántuk a vajkaramellát, egy kisebb születésnapi vendégség is a láthatáron volt, és egy igazán erős karamell addikcióval rendelkező ünnepelt volt az est fénypontja, így hát kitaláltuk hogy különböző ízesítésű vajkaramella falatokkal kápráztatjuk el. A készítés folyamataiba nyerhettek bepillantást. Készítsétek el ti is a szeretteiteknek.
Hozzávalók:
250 g kristálycukor
75 g vaj
170 g sűrített tej
feltétek: egész, pörkölt kakaóbab, kakaóbab töret, liofilizált gyümölcsök (banán, meggy, ribizli), Maldon só, pörkölt mogyoró, pörkölt vágott pisztácia
Elkészítése:
A cukrot egy nyeles lábasba téve karamellizálom.
Aranybarnaságig viszem, nem égetem túl.
Hozzáadom a vajat.
Egyenletesen elkeverem benne.
Belecsurgatom a sűrített tejet, alaposan elkeverem.
A 50-60 fokosra visszahűtött vajkaramellát leválasztó spray-vel kifújt szilikon formákba öntögetem.
Változatosan raktam fel a tetejüket különböző finomságokkal: egész, pörkölt kakaóbabbal, pörkölt mogyoróval és kakaóbab törettel.
Liofilizált gyümölcsökkel, pörkölt, vágott pisztáciával.
Volt olyan sor amelyiket Maldon sóval hintettünk meg tekintettel a sós karamella manapság megfigyelhető népszerűségére, no meg mi is nagyon szeretjük.
Kihűtve, a formából kinyomkodva, fajtánként felsorakoztatva egy palalapra vártuk vele a vendégeinket.
Akár celofánba is csomagolhatom, ha ajándékozni szeretném vagy hosszabb ideig eltartani, előkészülve valamely ünnepre.