Szójahús

Szójahús

A húsfogyasztási szokásaink átalakításának hajnalán még csak csökkentjük a fogyasztott mennyiséget, még fontos a számunkra a hússzerű kinézete a húshelyettesítőknek. Az mondják azok, akik már túl vannak ezen a fázison, hogy majd elmúlik ez az igény is. Néhány ételt készítünk nektek ebből: steak-et, brassói aprópecsenyét, rakott kelkáposztát, bolognai pennét, rakott krumplit. Mindezt sokkal olcsóbban, kisebb ökológiai lábnyommal, mintha húsból készülnének.

Hozzávalók:

egy adag házi tofu

100 g zabpehely
8 g bambuszrost
400 g víz

26 g szárított gomba (rizike, shitake, fafül, őzláb, vargánya)
260 g víz

40 g kókuszzsír
380 g vöröshagyma
20 g fokhagyma
150 g sült cékla

25 g szójaszósz
35 g füstölt paprika krém

bors

Elkészítése:

Kimérem, összeválogatom az áztatni való szárított gombáimat.

Ráöntöm a vizet, hagyom állni két órán keresztül.

Összefőzöm a zabpelyhet, a sót és a vizet.

A kókuszzsíron lepirítom a hagymát, a fokhagymát, rádobom a beáztatott szárított gombákat.

Enyhén sózom, borsozom.

Mehet a turmixgépbe.

Mellédobom a sült cékla darabokat, nem pörgetem teljesen krémszerűre, hagyom hogy darabos maradjon.

Egy edénybe teszem a tofut, a zabkását, a céklás, gombás sült hagymát. Löttyintek bele egy kevés szójaszószt.

Füstölt paprika krémet csorgatok bele.

Jól összeforgatom, kóstolás után, ha kell még sózom, borsozom.

Sűrű szövésű, hálóval bélelt formába szedem.

Elsimítom, és a hálót ráhajtom.

lepréselem néhány órára.

A formából kiborítva a felhasználásnak megfelelően szeletelem.

Süthetek kockákat pörkölthöz, brassóihoz.

Süthetek steak-et vagy hamburgerhúst.

Vagy akár darált hús szerű darabokat egy olaszos raguhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük