A húsfogyasztási szokásaink átalakításának hajnalán még csak csökkentjük a fogyasztott mennyiséget, még fontos a számunkra a hússzerű kinézete a húshelyettesítőknek. Az mondják azok, akik már túl vannak ezen a fázison, hogy majd elmúlik ez az igény is. Néhány ételt készítünk nektek ebből: steak-et, brassói aprópecsenyét, rakott kelkáposztát, bolognai pennét, rakott krumplit. Mindezt sokkal olcsóbban, kisebb ökológiai lábnyommal, mintha húsból készülnének.
Hozzávalók:
100 g zabpehely
8 g bambuszrost
400 g víz
só
26 g szárított gomba (rizike, shitake, fafül, őzláb, vargánya)
260 g víz
40 g kókuszzsír
380 g vöröshagyma
20 g fokhagyma
150 g sült cékla
25 g szójaszósz
35 g füstölt paprika krém
só
bors
Elkészítése:
Kimérem, összeválogatom az áztatni való szárított gombáimat.
Ráöntöm a vizet, hagyom állni két órán keresztül.
Összefőzöm a zabpelyhet, a sót és a vizet.
A kókuszzsíron lepirítom a hagymát, a fokhagymát, rádobom a beáztatott szárított gombákat.
Enyhén sózom, borsozom.
Mehet a turmixgépbe.
Mellédobom a sült cékla darabokat, nem pörgetem teljesen krémszerűre, hagyom hogy darabos maradjon.
Egy edénybe teszem a tofut, a zabkását, a céklás, gombás sült hagymát. Löttyintek bele egy kevés szójaszószt.
Füstölt paprika krémet csorgatok bele.
Jól összeforgatom, kóstolás után, ha kell még sózom, borsozom.
Sűrű szövésű, hálóval bélelt formába szedem.
Elsimítom, és a hálót ráhajtom.
lepréselem néhány órára.
A formából kiborítva a felhasználásnak megfelelően szeletelem.
Süthetek kockákat pörkölthöz, brassóihoz.
Süthetek steak-et vagy hamburgerhúst.
Vagy akár darált hús szerű darabokat egy olaszos raguhoz.