Ecetes jalapeno télire

Ecetes jalapeno télire

Az enyhén csípős chilifajtákat szeretjük igazán, vegyesen szoktuk fermentálni a legtöbb esetben, de mindig készítünk valamennyit télire, ecetesen is. A jalapeno igazi savanyítani való fajta, vastag húsú, harsogva ropog, az üvegben is ropogós marad, épp kellemes a kapszaicin tartalma a számunkra, nem csak csipegetjük, hanem nagyobb mennyiség is fogyasztható belőle egyszerre. Könnyen termeszthető fajta, rövidebb tenyészidejű, bőtermő, nem igényel különösebben kiemelkedő talajt, sem növényvédelmet. Egyre több helyen kapható friss jalapeno, ha nem szeretnétek megtermelni magatoknak. Tegyetek el ti is savanyított jalapeno-t ecetesen!

Hozzávalók:

7000 g jalapeno (6200 g lesz belőle karikázva)
5000 g víz
530 g kristálycukor
250 g só
600 g ecet (20%)
1,5 g nátrium-benzoát
1,5 g borkén
egészbors
koriandermag
mustármag
babérlevél

Elkészítése:

A frissen szedett jalapeno termés.

Váltott vízben alaposan megmosom.

Levágom a szárakat, és karikára vágom a paprikákat.

A paprika karikákat sterilizált üvegekbe töltöm, jól letömörítem, de nem nyomom meg nagyon, ne törjenek össze.

Minden üvegbe kerül két levélke babér.

Fél kávéskanálnyi koriandermag.

Fél kávéskanálnyi mustármag.

Fél kávéskanálnyi egész feketebors.

Elkészítem a felöntőlevet. Kimérem a vizet, beleszórom a cukrot.

Hozzáadom a sót.

Mindig pontosan kimérem a ként és a nátrium-benzoátot.

Miután felforrt a víz, beleöntöm az ecetet.

Beleszórom a nátrium-benzoátot és a borként, jó alaposan elkeverem.

A forró felöntőlével színültig öntöm az üvegeket.

A felöntőlé kiadagolása után azonnal, még melegen, lezárom az üvegeket a kupakokkal.  Így lesznek szép homorúak a kupakok.

Már mehet is a kamrába a polcra, 21 nap érlelés után alakul ki a teljes harmónia. A képen jól láthatóan még dominálnak az élénk klorofiles színek, ezek később pasztellesednek, tompulnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük