A grillcsirke egy olyan étel amire kevesen mondanának nemet, forrón, frissen az igazi, amikor harsogva ropog a bőre. Mi most egy kevés fűszeres krumplival, és hagymafélékkel együtt tettük tepsibe, ráadásul a gerincet is kivágtuk, így a csirke egész bőrfelülete ropogóssá válhatott a sütés alkalmával a nélkül hogy üvegre húzva kellett volna vele egyensúlyozni a sütőből ki, sütőbe be. Készítsetek ti is grillcsirkét.
Hozzávalók:
1 db csirke (2200g)
100 g csirkezsír
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
majoranna
bors
só
——————-
5-6 szem burgonya
kakukkfű
fűszerpaprika
bors
só
Elkészítése:
A csirkét mosom, megtörlöm, átnézem vannak-e rajta toll, pihe maradványok.
Csirkeolló segítségével eltávolítom a gerincet.
Íme a kivágott gerincoszlop, ami a nyaktól a püspökfalatig húzódik. Elteszem a húsleveshez vagy alapléhez gyűjtött darabok közé.
Kicsit bevágom a mellcsontot, így a csirke kinyílik.
A fűszerezésre váró, a gerincétől megfosztott, kinyitott csirke.
A csirke mindkét oldalát jól besózom.
Borsozom.
Megszórom szárított, morzsolt majorannával.
Enyhén belemasszírozom.
A kinyitott, befűszerezett csirke belső felét megkenem vastagon csirkezsírral.
Félbevágom a vörös és a fokhagymákat, megcsurgatom egy kevés csirkezsírral.
A félbevágott hagymákra helyezem a csirkémet.
Vastagon beecsetelem a befűszerezett csirkét csirkezsírral.
A krumplit cikkekre vágom, sózom, borsozom, kevés kakukkfüvet és fűszerpaprikát szórok rá.
Egy evőkanál csirkezsírral forgatom össze a fűszeres burgonyát.
A csirke köré teszem a krumplicikkeket. Mehet is a sütőbe, 130 fokon, légkeverés nélkül, statikus sütési módban, 180 percre.
A csirkém teljesen puha, már csak a bőrét kell szépen rápirítanom.
A vele sült burgonya előbb elkészült, így kiszedtem mellőle a tepsiből.
A szaftjával locsolgatva pirítottam rá a bőrét, 200 fokon, hőlégkeveréssel, 30 perc alatt. Így nem csak ropogós, hanem fergetegesen ízes bőrt kapok.
Igazi talponálló grillcsirkés stílusban tálaltam. Zsírpapír, rá a csirke, a vele sült hagyma, fokhagyma, krumpli.
A belseje a csontok mentén is jól átsült, a hús szaftos, könnyedén omlik le a csontról, a bőr harsányan ropog a fogunk alatt. Isteni lett, gyorsan be is pusziltuk a felét még olyan forrón, hogy minden falatot fújni kellett.