A naspolya egy elfelejtett gyümölcsünk, a rózsafélék családjába tartozik, a mi fácskánk birskörtére van ráoltva, és az az érdekessége, hogy mind a két termés megjelenik a fán. Még a fagyos hajnalok előtt érik be a birskörte termés, majd az első fagyos napok után a naspolya édesedik és puhul meg kellőképpen a szürethez. A belőle készült lekvárt mártásokhoz, krémekbe, süteményekhez szoktam használni, kifejezetten jól illeszthető kacsához, libához, csokoládéhoz. Készítsetek ti is naspolyalekvárt!
Hozzávalók:
2000 g naspolya
500 g víz
240 g cukor
Elkészítése:
Egy fazékba teszem a megmosott naspolyát, a cukrot és ráöntöm a vizet.
Enyhén sózom.
A forrástól számított pár perc alatt puhára főzöm.
A botmixert óvatosan, szakaszosan pörgetem benne, nem szeretném hogy a magok szétmenjenek. Az a cél hogy a gyümölcshús leváljon róluk.
A magokkal és héjdarabokkal teli pépet fém szűrőbe szedem, és kanál segítségével átpasszírozom.
A passzírozás után újra felforralom, állandó keverés mellett teszem ezt, mert igen erőteljesen pöfög.
Még forrón az üvegekbe szedem a kész naspolyalekvárt.
98 fokos vízfürdőbe teszem, 60 percig tartom ott, onnan kivéve mehet a polcra, fénytől védett helyen sokáig eláll a kamrában.