Egy igazán ütős, de húsmentes levest álmodtunk meg, enyhén pirított hagymák, bab, savanyú káposzta, csiperke, laska, ördögszekérgomba, tejföl kerültek a fazékba, és bors és kakukkfű került melléjük ízesítésként. Nagyon megkedveltük ezt a rögtönzött leveskét, a lé bársonyosan savanykás, a káposzta, a gomba ropogós, a babszemek apró bonbonokként adják ki krémes belsejüket a fogaink nyomásának hatására, biztos hogy máskor is elkészítjük majd. Készítsétek el ti is!
Hozzávalók:
350 g friss fejtett bab (még a babszezon derekán fagyasztottuk le)
180 g hagyma
10 g fokhagyma
30 g olívaolaj
2000 g víz
430 g csiperke gomba
120 g ördögszekér gomba
100 g laska gomba
200 g savanyú káposzta
200 g tejföl
2 db friss babérlevél
só
bors
kakukkfű
Elkészítése:
Egy fazékban olívaolajat hevítek.
Rádobom a kockára vágott hagymát, enyhén lepirítom.
Felöntöm vízzel és puhára főzöm.
Beleforralom a fokhagymát is.
Enyhén sózom.
Átöntöm egy turmixgépbe, és vízzel pürésítem.
Egy fazékba szórom a babot.
Utána dobok két friss babérlevelet.
Felöntöm a turmix tartalmával és főzni kezdem. A turmixomat még nem mosom el.
Táncra perdülve sorakoznak a gombáim a mosásra, tisztításra várva.
Elegánsan pöndörödik az ördögszekér kalapja.
Levélszerűen ível a laska a szeletelésre várva.
Már pirulnak is a szeletkék a serpenyőben.
Mehetnek is a levesbe.
A házi savanyú káposzta is a lébe kerül, nem főzöm löttyedtre, szeretjük ha roppan egy kicsit.
A hagymás alaphoz használt turmixtégelyembe teszem a tejfölt.
Szedek rá egy kevés levet a levesemből.
Összeturmixolom és visszaöntöm a levesbe, így szép sima leve lesz a tálaláskor.
Összeforralom.
Egy kevés kakukkfűvel vadítok rajta egy kicsit.
Már tálalok is. Szép rusztikus gombaszeletekkel teszem csalogatóan kívánatossá a tartalmas levesem. Csuda finom, csuda szép, nehéz belőle mértékkel fogyasztani, igazi kétszer szedős leves lett.