A juhtúróval töltött, bundázott gombafej olyan csárdaétel, ami abból a korszakból marad köztünk, amikor minden második étel bundázott, azaz rántott volt az étlapokon. Szerencsére azóta változatosabbá vált az igényesebb helyek kínálata. Néha az ember megkívánja a régi ízeket. Mi most gluténmentesen, és bő zsiradékban sütés nélkül készítettük sütőben, a töltelékbe egy kevés útifűmaghéj akadályozza meg a kifolyást, olvadást. Megtartottuk az előnyöket, kiküszöbölve a hátrányokat. Készítsétek el ti is!
Hozzávalók:
500 g gomba (28 darab)
olívaolaj
A töltelékhez:
120 g túró
120 g juhtúró
3 g útifűmaghéj
1 darab tojás
szárított kapor
frissen őrölt bors
só
A bundához:
2 darab tojás
15 g csicseriborsó liszt
50 g rizsliszt
30 g gluténmentes lisztkeverék
60 g víz
150 g zabpehely
só
Elkészítése:
A megtisztított gombákat párba állítom, a megközelítőleg egyforma méretűek alkotják a párokat.
Kitöröm a tönköket a gombafejekből. A gombatönköket felhasználom raguba, krémlevesbe, mártásba.
Elkészítem a tölteléket. Egy keverőtálba teszem a juhtúrót, a túrót, a fűszereket és az útifűmaghéjat.
Beleütöm a tojást és alaposan összeforgatom.
Az előkészített gombafejeket sózom, borsozom.
Nyomózsák segítségével telenyomom a gombafej párokat, az egyiket peremig a másikat a perem fölé töltöm 2 centivel.
Egymásra illesztem a két töltelékkel teli gombafejet, és összenyomom.
Szépen sorakoznak az összetöltött gombafejeim.
Elkészítem a tojásos lisztes részt a bundázáshoz. Egy keverőtálba szórom a rizslisztet, a csicseriborsólisztet, ráütöm a tojásokat.
Hozzáöntöm a vizet.
Elkeverem.
Hozzáadom a gluténmentes lisztet.
Alaposan összekeverem.
A szilikonos sütőpapírt vékonyan leolajozom.
Mehet a töltött gombafej a tojásos, lisztes masszába, a feleslegesnek bizonyuló, lecsepegő masszát lerázom a gombafejről, így nem nedvesíti el a zabpelyhemet melyet a panírozásra használok.
Egyenletesen zabpehelybe forgatom a tojásos masszába mártott gombafejemet.
Íme a külső zabpehelyréteget is felvett töltött gombám.
Az olívaolajjal megspriccelt szilikonos sütőpapírra teszem.
Olívaolajjal megspriccelem.
180 fokon, 30-35 perc alatt készre sütöm. Amint látjátok, az útifűmag héj hatására a töltelék nem folyt ki, szépen a két gombafej között marad.
Már tálalhatok is. Egy marék salátakeverék kerül a tányérra, pár cikk házi steakburgonya, mellé a töltött gombafejek kerülnek, egyet elvágtam, hogy jól látható legyen a közepén a sok-sok juhtúrós töltelék. Belül lágy, a bunda ropogós.