Nagyon kedveljük mindenféle sajttortát, akár sütéssel, akár hideg eljárással készültek legyenek is azok. A magas kalóriatartalmuk miatt azonban csak óvatosan fogyasztunk belőlük. Olyan változat megalkotása volt a cél, ami gluténmentes, energia csökkentett, de mindez nem megy az ízek és az állag rovására. A krémsajt több mint felét édesburgonya pürével helyettesítettük, kevés kókuszvirág cukorral tereltük az ízeket enyhén karamellás irányba, mellé mangópürét kanalaztunk, amit passiógyümölccsel frissítettünk. A sajtos rész lágyan krémes, enyhén karamellás háttérízekkel, az alsó morzsaréteg ropogós, az egyik legjobb sajttorta amit készítettünk. Készítsétek el ti is!
Hozzávalók:
Az aló morzsaréteghez:
100 g darált mandula
100 g cukor
100 g vaj
100 g gluténmentes liszt
őrölt fahéj
A sajtos részhez:
500 g édesburgonya (héjában sült, hámozott)
400 g krémsajt (tömlős)
100 g cukor
25 g kókuszvirágcukor
2 db tojás
100 g tejföl
30 g gluténmentes liszt
só
őrölt fahéj
frissen reszelt szerecsendió
szárított, porított gyömbér
vanília eszencia
A tálaláshoz:
mangópüré
passió gyümölcs
citrom verbéna
Elkészítése:
Az édesburgonyát alaposan megmosom, héjastól egy tepsibe teszem, 180 fokon 30-40 perc alatt puhára sütöm, félig kihűtve a héját lehúzom, teljesen kihűtöm.
A turmixgép kései közé teszem az édesburgonyát.
Rá a krémsajtot.
Arra cukrot.
A kókuszvirág cukrot.
A tejfölt.
A gluténmentes lisztet.
A tojásokat. Megkezdem a turmixolást.
A vanília eszencia is a turmixba kerül.
Beleszórom az őrölt fahéjat, a frissen reszelt szerecsendiót, a porított gyömbért. Alaposan összeturmixolom.
A morzsatészta alapanyagait egy keverőtálba teszem.
Néhány mozdulat elég az összegyúrásához.
A tortakarikát szilikonos sütőpapírra teszem a közepére helyezem a frissen összegyúrt morzsatésztámat.
Egyenletesen a formába lapogatom a morzsatésztát. A forma oldalát kőrkörösen szilikonos sütőpapír réteggel vonom be.
A sülés közbeni felpúposodását gátolhatom meg azzal, hogy villával megszurkálom. A sütés első fázisa következik. 180 fokon, 6-8 perc alatt elősütöm.
Ráöntöm az összeturmixolt sajtos részt, vigyázva, hogy az oldalsó sütőpapírréteg alá ne kerüljön.
A tetejét rázogatással simítom el. A sütés második fázisa 170 fokon, 20 percig történik.
A ütés harmadik fázisa van soron: 160 fokon, 20 perc alatt készre sütöm. Íme a csodásan illatozó aranybarna felület.
Ha kihűlt leveszem róla a tortakarikát.
Lehúzom róla a körkörösen elhelyezett sütőpapírt. Csodás mintát kapott a széle a papír nedvességtől történő ráncolódása miatt.
Nedvesített és minden vágás után megmosott, langyos késsel könnyedén szeletelhető.
Tálaláskor a mangópüréből egy ívet húzok a tányérra.
A passiógyümölcsöt kettévágom és a tartalmát kikanalazom.
Íme a csodás, ízes gyümölcsbelső.
Ezt a mangópüré ív közepébe kanalazom. A tortára egy citromverbéna hajtást teszek.
Igazán szépséges és ínycsiklandó.