Édesburgonyás sajttorta gluténmentesen

Édesburgonyás sajttorta gluténmentesen

Nagyon kedveljük mindenféle sajttortát, akár sütéssel, akár hideg eljárással készültek legyenek is azok. A magas kalóriatartalmuk miatt azonban csak óvatosan fogyasztunk belőlük. Olyan változat megalkotása volt a cél, ami gluténmentes, energia csökkentett, de mindez nem megy az ízek és az állag rovására. A krémsajt több mint felét édesburgonya pürével helyettesítettük, kevés kókuszvirág cukorral tereltük az ízeket enyhén karamellás irányba, mellé mangópürét kanalaztunk, amit passiógyümölccsel frissítettünk. A sajtos rész lágyan krémes, enyhén karamellás háttérízekkel, az alsó morzsaréteg ropogós, az egyik legjobb sajttorta amit készítettünk. Készítsétek el ti is!

Hozzávalók:

Az aló morzsaréteghez:

100 g darált mandula
100 g cukor
100 g vaj
100 g gluténmentes liszt
őrölt fahéj

A sajtos részhez:

500 g édesburgonya (héjában sült, hámozott)
400 g krémsajt (tömlős)
100 g cukor
25 g kókuszvirágcukor
2 db tojás
100 g tejföl
30 g gluténmentes liszt

őrölt fahéj
frissen reszelt szerecsendió
szárított, porított gyömbér
vanília eszencia

A tálaláshoz:

mangópüré
passió gyümölcs
citrom verbéna

Elkészítése:

Az édesburgonyát alaposan megmosom, héjastól egy tepsibe teszem, 180 fokon 30-40 perc alatt puhára sütöm, félig kihűtve a héját lehúzom, teljesen kihűtöm.

A turmixgép kései közé teszem az édesburgonyát.

Rá a krémsajtot.

Arra  cukrot.

A kókuszvirág cukrot.

A tejfölt.

A gluténmentes lisztet.

A tojásokat. Megkezdem a turmixolást.

A vanília eszencia is a turmixba kerül.

Beleszórom az őrölt fahéjat, a frissen reszelt szerecsendiót, a porított gyömbért. Alaposan összeturmixolom.

A morzsatészta alapanyagait egy keverőtálba teszem.

Néhány mozdulat elég az összegyúrásához.

A tortakarikát szilikonos sütőpapírra teszem a közepére helyezem a frissen összegyúrt morzsatésztámat.

Egyenletesen a formába lapogatom a morzsatésztát. A forma oldalát kőrkörösen szilikonos sütőpapír réteggel vonom be.

A sülés közbeni felpúposodását gátolhatom meg azzal, hogy villával megszurkálom. A sütés első fázisa következik. 180 fokon, 6-8 perc alatt elősütöm.

Ráöntöm az összeturmixolt sajtos részt, vigyázva, hogy az oldalsó sütőpapírréteg alá ne kerüljön.

A tetejét rázogatással simítom el. A sütés második fázisa 170 fokon, 20 percig történik.

A ütés harmadik fázisa van soron: 160 fokon, 20 perc alatt készre sütöm. Íme a csodásan illatozó aranybarna felület.

Ha kihűlt leveszem róla a tortakarikát.

Lehúzom róla a körkörösen elhelyezett sütőpapírt. Csodás mintát kapott a széle a papír nedvességtől történő ráncolódása miatt.

Nedvesített és minden vágás után megmosott, langyos késsel könnyedén szeletelhető.

Tálaláskor a mangópüréből egy ívet húzok a tányérra.

A passiógyümölcsöt kettévágom és a tartalmát kikanalazom.

Íme a csodás, ízes gyümölcsbelső.

Ezt a mangópüré ív közepébe kanalazom. A tortára egy citromverbéna hajtást teszek.

Igazán szépséges és ínycsiklandó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük