A Quiche klasszikus francia finomság, sokféle változat létezik belőle, a mi általunk elkészített változat nem csak a gluténmentességében, hanem a töltelékében is eltér az eredetitől. A hagymaféléket lepirítottuk, magos mustárral ízesítettük, 5 féle sajtot tettünk a közepére, nem tejszínes tojással öntöttük fel, hanem burgonyás sajtkrémet készítettünk hozzá. A klasszikus ízvilág és a krémesen lágy állag megőrzése fontos irányelv volt a gluténmentes és kedvezőbb bekerülési értékkel bíró változatunk kikísérletezésénél. Igazán jól sikerült, akár az eredeti. Készítsétek el ti is!
Hozzávalók:
A tésztához:
25 g kukorica liszt
25 g rizsliszt
50 g gm lisztkeverék
25 g mandula liszt
1 db tojássárgája
60 g vaj
17 g víz
2 g só
A burgonyás sajtkrémhez:
250 g héjában megsütött, megtisztított burgonya
200 g krémsajt
1,5 db tojás
50 g joghurt
15 g gluténmentes liszt
Az 5 sajtos töltelékhez:
30 g olívaolaj
150 g hagyma
70 g póréhagyma
15 g fokhagyma
40 g magos mustár
20 g parmezán sajt
50 g cheddar
100 g gouda
100 g chilis camambert
50 g gorgonzola
frissen őrölt bors, só
Elkészítése:
Alufólia alatt, kevés sóval megsütöm a burgonyákat.
Lehúzom a héját.
A tészta szárazanyagait és a tojássárgáját egy dagasztó üstbe teszem.
Hozzáadom a vajat.
Beleöntöm a hideg vizet.
Hamar homogén tésztává gyúrom.
Kiszedem az üstből a tésztát.
Sütőpapírral kibélelt tortakarika aljába nyomkodom a tésztát, villával megszurkálom, így nem púposodik fel sütéskor. 180 fokon, 12 perc alatt elősütöm.
A burgonyás sajtkrém alapanyagait egy turmixgépbe teszem.
Hozzáadom a gluténmentes lisztet, és homogénre pörgetem.
Elkészítem a pirított hagymát. Az olívaolajat egy serpenyőbe löttyintem.
Lepirítom rajta a hagymát.
Hozzáadom a fokhagymát, enyhén belepirítom.
Belefonnyasztom a póréhagymát.
Hozzáadom a magos mustárt. Sózom, borsozom.
Szép egyforma kockára vágom a sajtféleségeket. A goudát, a parmezánt.
A cheddart.
A chilis camambert sajtot.
A gorgonzolát.
Az elősütött tésztalapra szedem a pirított hagymát.
Rászórom a sajtféleségeket. Ráöntöm a burgonyás sajtkrémet. Összeforgatom hogy egyenletesen oszoljon el benne a sok sok finom sajt.
Elsimítom a felületét.
170 fokon, 20 percig, 160 fokon további 20 percig sütöm.
Kihűtöm, és leszedem az oldaláról a sütőpapírt.
Langyosan könnyedén szeletelhető.
Kellemesen krémes, intenzív ízvilágú finomság, alig vártuk hogy beleharaphassunk.