Ötsajtos Quiche gluténmentesen

Ötsajtos Quiche gluténmentesen

A Quiche klasszikus francia finomság, sokféle változat létezik belőle, a mi általunk elkészített változat nem csak a gluténmentességében, hanem a töltelékében is eltér az eredetitől. A hagymaféléket lepirítottuk, magos mustárral ízesítettük, 5 féle sajtot tettünk a közepére, nem tejszínes tojással öntöttük fel, hanem burgonyás sajtkrémet készítettünk hozzá. A klasszikus ízvilág és a krémesen lágy állag megőrzése fontos irányelv volt a gluténmentes és kedvezőbb bekerülési értékkel bíró változatunk kikísérletezésénél. Igazán jól sikerült, akár az eredeti. Készítsétek el ti is!

Hozzávalók:

A tésztához:

25 g kukorica liszt
25 g rizsliszt
50 g gm lisztkeverék
25 g mandula liszt
1 db tojássárgája
60 g vaj
17 g víz
2 g só

A burgonyás sajtkrémhez:

250 g héjában megsütött, megtisztított burgonya
200 g krémsajt
1,5  db tojás
50 g joghurt
15 g gluténmentes liszt

Az 5 sajtos töltelékhez:

30 g olívaolaj
150 g hagyma
70 g póréhagyma
15 g fokhagyma
40 g magos mustár
20 g parmezán sajt
50 g cheddar
100 g gouda
100 g chilis camambert
50 g gorgonzola
frissen őrölt bors, só

Elkészítése:

Alufólia alatt, kevés sóval megsütöm a burgonyákat.

Lehúzom a héját.

A tészta szárazanyagait és a tojássárgáját egy dagasztó üstbe teszem.

Hozzáadom a vajat.

Beleöntöm a hideg vizet.

Hamar homogén tésztává gyúrom.

Kiszedem az üstből a tésztát.

Sütőpapírral kibélelt tortakarika aljába nyomkodom a tésztát, villával megszurkálom, így nem púposodik fel sütéskor. 180 fokon, 12 perc alatt elősütöm.

A burgonyás sajtkrém alapanyagait egy turmixgépbe teszem.

Hozzáadom a gluténmentes lisztet, és homogénre pörgetem.

Elkészítem a pirított hagymát. Az olívaolajat egy serpenyőbe löttyintem.

Lepirítom rajta a hagymát.

Hozzáadom a fokhagymát, enyhén belepirítom.

Belefonnyasztom a póréhagymát.

Hozzáadom a magos mustárt. Sózom, borsozom.

Szép egyforma kockára vágom a sajtféleségeket. A goudát, a parmezánt.

A cheddart.

A chilis camambert sajtot.

A gorgonzolát.

Az elősütött tésztalapra szedem a pirított hagymát.

Rászórom a sajtféleségeket. Ráöntöm a burgonyás sajtkrémet. Összeforgatom hogy egyenletesen oszoljon el benne a sok sok finom sajt.

Elsimítom a felületét.

170 fokon, 20 percig, 160 fokon további 20 percig sütöm.

Kihűtöm, és leszedem az oldaláról a sütőpapírt.

Langyosan könnyedén szeletelhető.

Kellemesen krémes, intenzív ízvilágú finomság, alig vártuk hogy beleharaphassunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük