A Quiche klasszikus francia finomság, sokféle módon készítik, a mi általunk elkészített változat nem csak a gluténmentességében, hanem a töltelékében is eltér az eredetitől. A hagymafélékkel lepirított spenótot és lazacot nem tejszínes tojással öntöttük fel, hanem burgonyás sajtkrémet készítettünk hozzá. A klasszikus ízvilág, és a krémesen lágy állag megőrzése fontos irányelv volt a gluténmentes, és kedvezőbb bekerülési értékkel bíró változatunk kikísérletezésénél. Igazán jól sikerült, akár az eredeti. Készítsétek el ti is!
Hozzávalók:
A tésztához:
25 g kukorica liszt
25 g rizsliszt
50 g gm lisztkeverék
25 g mandula liszt
1 db tojássárgája
60 g vaj
17 g víz
2 g só
A burgonyás sajtrémhez:
250 g héjában megsütött, megtisztított burgonya
200 g krémsajt
1,5 db tojás
50 g joghurt
15 g gluténmentes liszt
A spenótos lazachoz:
30 g olívaolaj
150 g hagyma
70 g póréhagyma
15 g fokhagyma
125 g spenótlevél
300 g házi lazackonzerv
só
frisen őrölt bors
Elkészítése:
Alufólia alatt, kevés sóval megsütöm a burgonyákat.
Megtisztítom azokat.
A tészta alapanyagait dagasztó üstbe teszem.
Hozzáöntöm a hideg vizet.
Hamar homogén tésztává gyúrom.
Kiveszem az üstből.
A tésztát a sütőpapírral bélelt tortakarikába nyomkodom. Villával megszurkálom, így sütéskor nem púposodik fel. 180 fokon, 12 perc alatt elősütöm.
A burgonyás sajtkrém alapanyagait turmixgépbe teszem.
Beleszórom a gluténmentes lisztet is, és egyneművé pörgetem.
Elkészítem a spenótos lazacot. Olívaolajon lepirítom a hagymát, a fokhagymát.
Belefonnyasztom a spenótleveleket.
Borsozom.
Sózom.
Hozzáfonnyasztom a póréhagymát is.
Ha kell lecsepegtetem.
A házi lazackonzervet is lecsepegtetem.
Az elősütött tésztalapomra teszem a hagymás spenótot.
Rá a lecsepegtetett lazackonzervet.
Ráöntöm a burgonyás sajtkrémet. Összeforgatom, hogy egyenletesen oszoljanak el benne a spenót és lazacdarabok.
A felületét elsimítom.
170 fokon sütöm 20 percig, ezután 160 fokon sütöm 20 percig.
Ha langyosra hűlt, óvatosan lehúzom az oldaláról a sütőpapírt.
íme az illatozó, lazacos spenótos lepényem.
Langyosan már jól szeletelhető.
Krémes, lágy, intenzív ízekkel, illatokkal. Alig vártuk hogy beleharaphassunk.