Lazacos-spenótos Quiche gluténmentesen

Lazacos-spenótos Quiche gluténmentesen

A Quiche klasszikus francia finomság, sokféle módon készítik, a mi általunk elkészített változat nem csak a gluténmentességében, hanem a töltelékében is eltér az eredetitől. A hagymafélékkel lepirított spenótot és lazacot nem tejszínes tojással öntöttük fel, hanem burgonyás sajtkrémet készítettünk hozzá. A klasszikus ízvilág, és a krémesen lágy állag megőrzése fontos irányelv volt a gluténmentes, és kedvezőbb bekerülési értékkel bíró változatunk kikísérletezésénél. Igazán jól sikerült, akár az eredeti. Készítsétek el ti is!

Hozzávalók:

A tésztához:

25 g kukorica liszt
25 g rizsliszt
50 g gm lisztkeverék
25 g mandula liszt
1 db tojássárgája
60 g vaj
17 g víz
2 g só

A burgonyás sajtrémhez:

250 g héjában megsütött, megtisztított burgonya
200 g krémsajt
1,5  db tojás
50 g joghurt
15 g gluténmentes liszt

A spenótos lazachoz:

30 g olívaolaj
150 g hagyma
70 g póréhagyma
15 g fokhagyma
125 g spenótlevél
300 g házi lazackonzerv

frisen őrölt bors

Elkészítése:

Alufólia alatt, kevés sóval megsütöm a burgonyákat.

Megtisztítom azokat.

A tészta alapanyagait dagasztó üstbe teszem.

Hozzáöntöm a hideg vizet.

Hamar homogén tésztává gyúrom.

Kiveszem az üstből.

A tésztát a sütőpapírral bélelt tortakarikába nyomkodom. Villával megszurkálom, így sütéskor nem púposodik fel. 180 fokon, 12 perc alatt elősütöm.

A burgonyás sajtkrém alapanyagait turmixgépbe teszem.

Beleszórom a gluténmentes lisztet is, és egyneművé pörgetem.

Elkészítem a spenótos lazacot. Olívaolajon lepirítom a hagymát, a fokhagymát.

Belefonnyasztom a spenótleveleket.

Borsozom.

Sózom.

Hozzáfonnyasztom a póréhagymát is.

Ha kell lecsepegtetem.

A házi lazackonzervet is lecsepegtetem.

Az elősütött tésztalapomra teszem a hagymás spenótot.

Rá a lecsepegtetett lazackonzervet.

Ráöntöm a burgonyás sajtkrémet. Összeforgatom, hogy egyenletesen oszoljanak el benne a spenót és lazacdarabok.

A felületét elsimítom.

170 fokon sütöm 20 percig, ezután 160 fokon sütöm 20 percig.

Ha langyosra hűlt, óvatosan lehúzom az oldaláról a sütőpapírt.

íme az illatozó, lazacos spenótos lepényem.

Langyosan már jól szeletelhető.

Krémes, lágy, intenzív ízekkel, illatokkal. Alig vártuk hogy beleharaphassunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük