Gluténmentes káposztás tészta, oldalassal

Gluténmentes káposztás tészta, oldalassal

A káposztás tésztát önálló ételként, esetenként barna vagy kókuszvirág cukorral is szeretjük, de köretként oldalassal,  kacsasülttel, marhasülttel is szívesen eszegetjük. Az sem jelent akadályt, hogy mostanában nem eszünk gluténtartalmú gabonaféléket. Hajdina-, tápióka-, köleslisztek keverékéből, só és tojás hozzáadásával remek tészta gyúrható. Megfőzve kompromisszummentes alternatívája lehet a megszokott búzaliszt alapú tésztaféleségeknek, sőt komplexebb ízekkel kecsegtetnek. Pirított káposztával forgattuk össze, és oldalas darabokat sütöttünk hozzá.

Hozzávalók:

2000 g oldalas (egyforma darabokra vágva)
40 g finomra vágott fokhagyma

frissen őrölt bors
őrölt babér
kakukkfű
fűszerpaprika

A tésztához:

170 g hajdinaliszt
30 g kölesliszt
15 g tápiókaliszt
5 g útifűmaghéj
120 g tojás(2,5db)
3 g só

a pirított káposztához:

45 g kacsazsír
180 g apró kockára vágott hogyma
8 g finomra vágott fokhagyma
750 g gyalult káposzta
40 g méz
1/2 citrom leve

frissen őrölt bors
köménymag

Elkészítése:

Elkészítem az oldalast: a darabokra szórom a fűszereket, majd összeforgatom.

Jól belemasszírozom a vágott fokhagymát.

Szépen egymás mellé helyezem az oldalasdarabokat egy tepsibe.

Alufóliával lezárva sütöm 150 fokon, 180 percig.

Az alufóliát levéve sütöm további 20 percig, 200 fokon, ekkor már a légkeverést is rákapcsolom.

Elkészítem a tésztát. Dagasztó gép üstjébe szórom a liszteket és a sót.

Hozzáadom a tojásokat.

A gépet alacsony fordulatszámon elindítva összegyúrom a tésztát, természetesen kézi erővel is elvégezhető ez a művelet.

Lefóliázva pihentetem, hűtőszekrénybe téve akár több nappal előre is begyúrhatom.

Elkészítem a pirított káposztát. A kacsazsíron lepirítom az apró kockára vágott hagymát.

Sózom.

Borsozom.

Beleszórom az egész köményt is.

Belepirítom a finomra vágott fokhagymát.

A káposzta belepirítása következik.

Íme a csodás pirított káposzta.

Belecsurgatom a mézet.

Belenyomom a citromlevet.

A tésztadarabom mindkét oldalát meghintem rizsliszttel.

2 milliméter vastagra nyújtom és leszélezem.

Pizzavágóval kialakítom a kívánt rombusz alakzatokat.

Ha szükséges, még egy kevés rizsliszttel hintem meg, hogy ne tapadjanak össze.

Gyöngyöző vízben megfőzöm a tésztámat, igyekszem a főzést megállítani még abban a fázisban, hogy a tészta rágási élménye megmaradjon, egy kevés olívaolajat cseppentettem a víz tetejére a főzéshez.

Még forrón összeforgatom a pirított káposztámmal.

Igényel még egy kevés kacsazsírt.

Íme a szépséges káposztás tésztám.

Az oldalas alatt összegyűlt értékes húsnedveket leöntöm, tálaláskor fogom felhasználni azt.

Ínycsiklandóan illatoznak az oldalasdarabok a tepsiben.

A káposztás tésztahalom tetejére teszem az oldalast, és megcsorgatom a szaftjával.

Alig vártuk hogy a szánkhoz emelhessük a falatokat.

Kókuszvirág cukorral meghintve is ettünk egy adagot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük