A káposztás tésztát önálló ételként, esetenként barna vagy kókuszvirág cukorral is szeretjük, de köretként oldalassal, kacsasülttel, marhasülttel is szívesen eszegetjük. Az sem jelent akadályt, hogy mostanában nem eszünk gluténtartalmú gabonaféléket. Hajdina-, tápióka-, köleslisztek keverékéből, só és tojás hozzáadásával remek tészta gyúrható. Megfőzve kompromisszummentes alternatívája lehet a megszokott búzaliszt alapú tésztaféleségeknek, sőt komplexebb ízekkel kecsegtetnek. Pirított káposztával forgattuk össze, és oldalas darabokat sütöttünk hozzá.
Hozzávalók:
2000 g oldalas (egyforma darabokra vágva)
40 g finomra vágott fokhagyma
só
frissen őrölt bors
őrölt babér
kakukkfű
fűszerpaprika
A tésztához:
170 g hajdinaliszt
30 g kölesliszt
15 g tápiókaliszt
5 g útifűmaghéj
120 g tojás(2,5db)
3 g só
a pirított káposztához:
45 g kacsazsír
180 g apró kockára vágott hogyma
8 g finomra vágott fokhagyma
750 g gyalult káposzta
40 g méz
1/2 citrom leve
só
frissen őrölt bors
köménymag
Elkészítése:
Elkészítem az oldalast: a darabokra szórom a fűszereket, majd összeforgatom.
Jól belemasszírozom a vágott fokhagymát.
Szépen egymás mellé helyezem az oldalasdarabokat egy tepsibe.
Alufóliával lezárva sütöm 150 fokon, 180 percig.
Az alufóliát levéve sütöm további 20 percig, 200 fokon, ekkor már a légkeverést is rákapcsolom.
Elkészítem a tésztát. Dagasztó gép üstjébe szórom a liszteket és a sót.
Hozzáadom a tojásokat.
A gépet alacsony fordulatszámon elindítva összegyúrom a tésztát, természetesen kézi erővel is elvégezhető ez a művelet.
Lefóliázva pihentetem, hűtőszekrénybe téve akár több nappal előre is begyúrhatom.
Elkészítem a pirított káposztát. A kacsazsíron lepirítom az apró kockára vágott hagymát.
Sózom.
Borsozom.
Beleszórom az egész köményt is.
Belepirítom a finomra vágott fokhagymát.
A káposzta belepirítása következik.
Íme a csodás pirított káposzta.
Belecsurgatom a mézet.
Belenyomom a citromlevet.
A tésztadarabom mindkét oldalát meghintem rizsliszttel.
2 milliméter vastagra nyújtom és leszélezem.
Pizzavágóval kialakítom a kívánt rombusz alakzatokat.
Ha szükséges, még egy kevés rizsliszttel hintem meg, hogy ne tapadjanak össze.
Gyöngyöző vízben megfőzöm a tésztámat, igyekszem a főzést megállítani még abban a fázisban, hogy a tészta rágási élménye megmaradjon, egy kevés olívaolajat cseppentettem a víz tetejére a főzéshez.
Még forrón összeforgatom a pirított káposztámmal.
Igényel még egy kevés kacsazsírt.
Íme a szépséges káposztás tésztám.
Az oldalas alatt összegyűlt értékes húsnedveket leöntöm, tálaláskor fogom felhasználni azt.
Ínycsiklandóan illatoznak az oldalasdarabok a tepsiben.
A káposztás tésztahalom tetejére teszem az oldalast, és megcsorgatom a szaftjával.
Alig vártuk hogy a szánkhoz emelhessük a falatokat.
Kókuszvirág cukorral meghintve is ettünk egy adagot.