Gluténmentes krumplis tészta

Gluténmentes krumplis tészta

Nagy kedvencünk a krumplis tészta, akár magában egy kis savanyúsággal, vagy köretként, mondjuk oldalas mellé. Nem tántorít el minket a fogyasztásától az sem, hogy mostanában nem eszünk gluténtartalmú gabonaféléket. Hajdina-, tápióka-, köleslisztek keverékéből, tojás és só hozzáadásával remek tészta gyúrható. Kompromisszum mentes eljárás, inkább még ízesebb tésztát kapunk, mintha búzaliszttel dolgoztunk volna. A ragu, amivel összekeverjük a megfőtt tésztakockáinkat tulajdonképpen egy húsmentesen elkészített paprikás krumpli. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók:

A  tésztához:

170 g hajdina liszt
30 g köles liszt
15 g tápióka liszt
5 g útifűmaghéj
3 g só
120 g tojás (2,5 db)

A paprikás krumplihoz:

1000 g hámozott, kockára vágott krumpli
400 g tisztított apró kockára vágott hagyma
65 g olívaolaj
17 g finomra vágott fokhagyma
460 g víz
16 g fűszerpaprika
só, bors, kömény

Elkészítése:

Egy dagasztógép üstjébe teszem a liszteket, a sót.

Hozzáadom a tojásokat.

Összegyúrom, természetesen gép nélkül is megvalósítható.

A tészta pihentetésre kerül, akár több nappal előre is begyúrhatjuk, hűtőszekrényben jól tárolható folpackal megóvva a kiszáradástól.

Elkészítem a burgonyaragut. Olívaolajat melegítek, rászórom az apró kockára vágott vöröshagymát.

Sózom.

Aranybarnára pirítom.

Óvatosan belepirítom a fokhagymát is.

Belekerülnek a fűszerek, a frissen őrölt bors, a fűszerpaprika.

Íme az illatozó pörköltalapom.

Beleszórom a kockára vágott burgonyát.

Felöntöm a vízzel.

Addig gyöngyöztetem, amíg szét nem főnek a krumplikockák.

A gluténmentes tésztadarabomat alul-felül megszórom rizsliszttel.

2 milliméter vastagra nyújtom.

Pizzavágóval leszélezem.

Kialakítom az egyforma négyzet alakzatokat. Ha szükséges még egy kevés rizsliszttel akadályozom meg az összetapadásukat.

Elkészült a burgonyaragum, ebbe fogom beleforgatni a megfőtt tésztakockáimat. Tulajdonképpen egy hús nélkül készült, túlfőzött paprikás krumpli az,  amivel dolgozom.

Vizet forralok a tészta megfőzéséhez, egy kevés olívaolajat cseppentek bele.

Ha forr, beleteszem a tésztakockáimat. Nem főzöm zubogva, épp csak gyöngyöztetem.

Nem főzőm szét a tésztát, akkor a legélvezetesebb, ha marad egy kis harapásélmény a fogyasztásakor. Leszűröm.

Így még forrón, összeforgatom a szintén forró krumpliraguval.

Már tálalok is. A tányér közepére halmozok egy szép adag krumplis tésztát.

Azért így, egy szép darab oldalassal a tetején jobban mutat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük