Nagy kedvencünk a krumplis tészta, akár magában egy kis savanyúsággal, vagy köretként, mondjuk oldalas mellé. Nem tántorít el minket a fogyasztásától az sem, hogy mostanában nem eszünk gluténtartalmú gabonaféléket. Hajdina-, tápióka-, köleslisztek keverékéből, tojás és só hozzáadásával remek tészta gyúrható. Kompromisszum mentes eljárás, inkább még ízesebb tésztát kapunk, mintha búzaliszttel dolgoztunk volna. A ragu, amivel összekeverjük a megfőtt tésztakockáinkat tulajdonképpen egy húsmentesen elkészített paprikás krumpli. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:
A tésztához:
170 g hajdina liszt
30 g köles liszt
15 g tápióka liszt
5 g útifűmaghéj
3 g só
120 g tojás (2,5 db)
A paprikás krumplihoz:
1000 g hámozott, kockára vágott krumpli
400 g tisztított apró kockára vágott hagyma
65 g olívaolaj
17 g finomra vágott fokhagyma
460 g víz
16 g fűszerpaprika
só, bors, kömény
Elkészítése:
Egy dagasztógép üstjébe teszem a liszteket, a sót.
Hozzáadom a tojásokat.
Összegyúrom, természetesen gép nélkül is megvalósítható.
A tészta pihentetésre kerül, akár több nappal előre is begyúrhatjuk, hűtőszekrényben jól tárolható folpackal megóvva a kiszáradástól.
Elkészítem a burgonyaragut. Olívaolajat melegítek, rászórom az apró kockára vágott vöröshagymát.
Sózom.
Aranybarnára pirítom.
Óvatosan belepirítom a fokhagymát is.
Belekerülnek a fűszerek, a frissen őrölt bors, a fűszerpaprika.
Íme az illatozó pörköltalapom.
Beleszórom a kockára vágott burgonyát.
Felöntöm a vízzel.
Addig gyöngyöztetem, amíg szét nem főnek a krumplikockák.
A gluténmentes tésztadarabomat alul-felül megszórom rizsliszttel.
2 milliméter vastagra nyújtom.
Pizzavágóval leszélezem.
Kialakítom az egyforma négyzet alakzatokat. Ha szükséges még egy kevés rizsliszttel akadályozom meg az összetapadásukat.
Elkészült a burgonyaragum, ebbe fogom beleforgatni a megfőtt tésztakockáimat. Tulajdonképpen egy hús nélkül készült, túlfőzött paprikás krumpli az, amivel dolgozom.
Vizet forralok a tészta megfőzéséhez, egy kevés olívaolajat cseppentek bele.
Ha forr, beleteszem a tésztakockáimat. Nem főzöm zubogva, épp csak gyöngyöztetem.
Nem főzőm szét a tésztát, akkor a legélvezetesebb, ha marad egy kis harapásélmény a fogyasztásakor. Leszűröm.
Így még forrón, összeforgatom a szintén forró krumpliraguval.
Már tálalok is. A tányér közepére halmozok egy szép adag krumplis tésztát.
Azért így, egy szép darab oldalassal a tetején jobban mutat.