A Quiche mint klasszikus francia finomság sokféle lehet, a mi általunk elkészített változat nem csak a gluténmentességében, hanem a töltelékében is eltér a francia móditol.. A hagymafélékkel lepirított gombát nem tejszínes tojással öntöttük fel, hanem burgonyás sajtkrémet készítettünk hozzá. A klasszikus ízvilág, és a krémesen lágy állag megőrzése fontos irányelv volt a gluténmentes, és kedvezőbb bekerülési értékkel bíró változatunk kikisérletezésénél. Igazán jól sikerült, akár az eredeti. Készítsétek el ti is!
Hozzávalók:
A tésztához:
125 g kukorica liszt
25 g rizsliszt
50 g gm lisztkeverék
25 g mandula liszt
1 db tojássárgája
60 g vaj
17 g víz
2 g só
A burgonyás sajtrémhez:
250 g héjában megsütött, megtisztított burgonya
200 g krémsajt
1,5 db tojás
50 g joghurt
15 g gluténmentes liszt
A hagymás gombához:
30 g olívaolaj
150 g hagyma
70 g póréhagyma
15 g fokhagyma
350 g csiperke gomba
só
frisen őrölt bors
friss kakukkfű
friss zsálya
Elkészítése:
Alufólia alatt, kevés sóval megsütöm a burgonyákat.
Megtisztítom a langyos krumplikat.
Egy dagasztóüstbe teszem a tészta alapanyagait.
Hozzáöntöm a hideg vizet.
Hamar homogénre dagasztom.
Az üstből kiveszem a tésztámat.
A sütőpapírral bélelt tortakarikámba nyomkodom a tésztát, megszurkálom villával, 180 fokon, 12 perc alatt elősütöm.
Turmixgépbe teszem a burgonyás sajtkrémem alapanyagait, és homogénre pörgetem.
Elkészítem a hagymás gombát. Kevés olívaolajat melegítek.
Rádobom a csíkokra vágott hagymát, és lepirítom.
Belepirítom a fokhagymát is.
A gombával is összepirítom.
Belecsipkedem a kakukkfüvet.
Enyhén belepirítom a karikára vágott póréhagymát is.
A frissen megvágott zsályalevél is belekerül.
Az elősütött tésztalapomra szedem a pirított hagymás gombát.
Ráöntöm a burgonyás sajtkrémet, összeforgatom, hogy egyenletesen oszoljanak el benne a gombadarabok.
Simára húzom a felszínét.
170 fokon, 20 percig sütöm, 160 fokon további 20 percig sütöm.
A tortakarikából kivéve kihűtöm a gombás pitémet. Óvatosan lehúzom az oldaláról a sütőpapírt.
Íme a szépséges gombás pitém.
Langyosan remekül szeletelhető.
Lágy, krémes állag, intenzív gombás ízzel. Alig vártuk hogy befalhassuk.