Születésnapi ajándéknak vásároltunk egy három darabos, cicafej alakú tortaforma készletet. Gondoltuk, ha már megvettük, akkor az adott születésnapra már ezzel készítjük a tortákat. Az alsó réteg egy könnyű, gluténmentes, kakaós piskóta, arra került egy csokoládékrém, arra pedig egy tejszínhab réteg. A cica arcának mintázata a kakaós piskótából származó morzsából készült, színes cukorcsillagokkal és ruby csokiból készült lapocskákkal díszítettük. Készítsétek el ti is, ha megtetszett!
Hozzávalók:
A piskótához:
9 db tojásfehérje
9 db tojássárgája
200 g cukor
150 g gluténmentes liszt
50 g kakaópor
A krémhez:
800 g kókusztejszín
140 g kakaópor
200 g víz
200 g porcukor
28 g zselatin
60 g víz a zselatin feloldásához
400 g habtejszín a torta tetejére
színes csillagok a szóráshoz
Elkészítése:
Elkészítem a csokoládés piskótát. A tojássárgájákat kihabosítom a cukor 1/3-ával. A tojások fehérjét felverem a cukor maradék 2/3-ával, majd összeforgatom a két tojásos részt. A lisztet összeforgatom a kakaóporral, óvatosan beleforgatom a felvert tojásokból álló részbe. Óvatosan keverem egynemű masszává.
Enyhén homorúra kenem a piskótát a formákba.
Íme a csodásan könnyű, készre sült piskótáim.
Így, forrón meghintem rizsliszttel.
Átfordítom a psikótákat, így hagyom kihűlni.
Ha kihűlt lehúzom a papírt róluk.
Kivágom a formából.
Elvágom a piskótákat 3 részre, ebből egy részt a morzsához használok fel, a másik két részt töltöm össze tortaként.
A forma segítségével óvatosan leszurkálok a szélekből egy fél centis sávot.
Íme a pontosan méretre szúrt piskótalapom.
A leeső részeket szitán áttörve egyenletesre morzsolom.
Elkészítem a krémet. A porcukrot, a kakaóport, a vizet egy keverőtálba teszem.
Hozzáadom a rumot.
Szép simára keverem.
Elkeverem benne a kókuszkrémet.
Hidratálom a zselatint.
A zselatint felolvasztom, a krémhez keverem. Ez biztosítja a vághatóságát egy ilyen vastag krémrétegnek, ami ebben a tortában is van.
A piskóta és a tortakarika közötti rést nyomózsák segítségével töltöm ki krémmel.
Annyi krémet töltök a formába, hogy a második piskótarétegemet belenyomva még le tudjam zárni egy réteg krémmel.
Elsimítom a csokikrémet.
Jöhet rá a méretre szúrt, felső piskótaréteg.
Jöhet még egy adag krém.
Egyenesre húzom a csokikrém réteget. 12 órára hűtőszekrénybe teszem, hogy jól áthűljön.
Forró konyharuhával átmelegítem a fém tortaformát.
1 cm-el megemelem a tortaforma szintjét, alul távtartókkal oldottam meg, hogy úgy maradjon.
Kemény habbá verem a tejszínt.
Szép egyenesre húzom a tejszínhab réteget, és lehúzom a tortaformát a tortáról.
A tejszínhab rétegre teszem a papírsablont.
Rászórom a piskótamorzsát a sablon lukazott részeinél.
Így adta ki a sablon a cicát.
Tortaalátétre teszem. A masniját színes cukorcsillagokkal szórtam meg, a torta oldalát ruby csoki lapdarabokkal díszítettem.