
Ha össze kéne állítanunk a kedvenc ételeink TOP 10-es listáját, akkor a rakott kel biztos szerepelne rajta. Egy igazi klasszikus, sok receptet kipróbáltunk már, szeretünk kísérletezni. A mostani abban tér el a szokásostól, hogy a rizst répára cseréljük, így a „húsos rész” könnyebb, frissebb, ízesebb lesz. Bármikor jöhet. 🙂

Hozzávalók:
A káposztához:
egy nagy kelkáposzta fele
2 db babérlevél
fél teáskanál őrölt kömény
2 liter víz
só
bors
A húsos részhez:
1 evőkanál sertészsír
2 fej vöröshagyma
1/3 teáskanál őrölt kömény
2 db babérlevél
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
2 evőkanál kockázott paradicsom
150 g sárgarépa
400 g darált sertéscomb
1 evőkanál majoranna
só
bors
A tejfölhöz:
500 g tejföl (20%)
fél citrom leve
2 gerezd fokhagyma
só
bors
A sütéshez:
1 teáskanál sertézsír
1 evőkanál zabpehely
150 g gouda
A tálaláshoz:
tejföl (20%)
Elkészítése:
A káposztát leveleire szedem, kivágom a nagyon vastag ereket.

Egy lábosba öntöm a vizet, beledobok 2 db babért, fél teáskanál őrölt köményt. Alaposan sózom és borsozom. Ha a víz felforrt, néhány perc alatt, több részletben blansírozom a leveleket. Ezután jól lecsöpögtetem, és felhasználásig félreteszem.

Egy serpenyőben felolvasztok egy evőkanálnyi sertészsírt, és megpirítom benne a felkockázott hagymát.

Hozzáadok 2 db babért.

Egy kevés őrölt köményt szórok hozzá.

Az apróra vágott fokhagymát is hagyom pirulni 1 percig. Ne barnuljon meg túlzottan, mert keserű tónust ad az ételnek.

Néhány mozdulattal elkeverem benne a fűszerpaprikát.

Hozzáadom a kockázott paradicsomot, majd sózom és borsozom az alapot.

A felaprított sárgrépa következik.

A húst is elkeverem az alapban.

Végül ízesítem egy jó adag majorannával és hagyom, hogy a hús is piruljon egy kicsit.

A tejfölbe belefacsarom a citromlevet, és beleszórom az apróra vágott fokhagymát.

Sózom, borsozom, majd alaposan elkeverem.

Következhet a rétegezés. Egy kerámia tepsit vékonyan kikenek sertészsírral, megszórom zabpehellyel, ami majd a felesleges folyadékot fogja felszívni, majd ráfektetem a kelkáposzta levelek felét.

Egyenletesen eloszlatom rajta a húsos, répás részt.

A tejföl fele következik.

Az egészet betakarom a levelek másik felével.

Szétkenem a leveleken a tejföl másik felét, majd 180 fokos sütőbe teszem fél órára.

Rászórom a reszelt sajtot, bekapcsolom a légkeverést, és addig sütöm tovább, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.

Remekül néz ki. :))

Bőven meglocsolom még tejföllel, és már eszem is. 🙂

