A paszternákot látványilag igen könnyű összekeverni a petrezselyemgyökérrel. (A paszternák felülete egy picit fényesebb és simább.) A fő különbség az ízben, illataban rejlik. A paszternák édeskés, igen könnyű benne felfedezni vaníliás íz- és illatjegyeket, ezért az egyik olyan zöldség, amely tökéletesen alkalmas édes ételek, desszertek készítéséhez. Ezúttal egy vaníliás, almás paszternák levest mutatunk.
Hozzávalók:
350 g golden alma
350 g paszternák
1/2 rúd vanília
80 g görög joghurt
friss citrom leve
cukor
víz
só
1 db Granny Smith alma
2 evőkanál fenyőméz
fahéj
néhány szem dió
só
Elkészítése:
A paszternákot alaposan megmosom, meghámozom. A héjat felteszem főni 500 g vízben, 20-30 percre. Ezt a levet fogom használni a leveshez.
A paszternák mehet egy lábosba.
Felöntöm a héjból főzött lével.
Sózom.
Hozzáadom a vaníliarudat és a kikapart magokat.
10 perc főzés után jöhet a meghámozott, felkockázott golden alma.
Amikor minden megpuhult, kiszedem a vaníliarudat, és pürésítem.
Hozzáadom a görög joghurtot.
Jöhet a citromlé.
Pici cukor. (Ízlés szerint, ha nem volna elég édes.) Újra átpörgetem, vízzel állítom be a sűrűségét.
A mézet felforrósítom egy serpenyőben.
Az 1×1 centis kockákra vágott Granny Smith almát átforgatom benne. (Ne puhuljon meg.)
Pici sóval és fahéjjal ízesítem.
Tálaláskor egy gyűrű segítségével megformázom az almakockákat. Teszek rá néhány darab (pirított) diót és 1-2 madársóska levelet. A gyűrűt eltávolítom, miután köré öntöttem a levest.