
Nehezen akar megindulni a tavaszi keringés, még vissza-visszatekintünk a hajnali hidegek miatt a téli alapanyagok irányába. Íme egy remek babos egytálétel saját savanyú káposztával, házi sós szalonnával, házi füstölt császárhússal, házi babkonzervvel, még a jalapeno is a bent telelő paprikatöveinken termett.
Hozzávalók:
90 g paprikás szalámi
50 g sós szalonna
250 g vöröshagyma
250 g húsos szalonna vagy füstölt sonka
350 g savanyú káposzta
1000 g fejes káposzta
400 g vörösbab
200 g víz
100 g száraz fehérbor
40 g jalapeno
1 db nagyobb paradicsom
3-4 babérlevél
néhány ág kakukkfű
bors
só
tejföl a tálaláshoz
Elkészítése:
Kipirítom a legyezőre vágott paprikás szalámi zsírját, akkor jó igazán, ha még megmarad az élénk piros színe, de ropogóssá válik a közepesen meleg serpenyőben. Szűrőbe borítom és ott hagyom lecsepegni, kihűlni, csak a tálaláskor lesz rá szükségem, a belőle kipirult zsírt természetesen felhasználom a babos káposzta főzésekor.

Kockára vágom a sózott mangalicaszalonnát.

Edénybe téve, szépen lassan kipirítom.

Megpirítom rajta a kockára vágott hagymát.

Hozzádobom a nagy kockára vágott császárhúst, melyet meleg szilvafa füstön készítettem még a télen.

Hozzádobok néhány babérlevelet. Sózom, borsozom.

Ráteszem a csíkokra gyalult káposztaleveleket.

Felöntöm némi száraz fehérborral. Néha átkeverve addig párolom, amíg a káposzta a felére össze nem esik.

Hozzáteszem az átmosott savanyú káposztát.

A száráról lehúzom a kakukkfű leveleket, és azt is hozzádobom. 15-20 perc alatt a káposztafélék megpuhulnak.

Mehet bele a házilag eltett babkonzerv is. Mar nem főzöm sokat, hisz a babszemek már kellően puhák, nem szeretném, hogy szétessenek.

Egy kevés vizet még löttyintek bele.

És végül beledobom a kockára vágott paradicsomot és a karikázott jalapenot, egy röpke forralás után már el is készült a babos káposztám.

Tálaláskor a tetejére teszem a ropogós paprikás szalámi darabokat, és nyakon csapom néhány kanál tejföllel. Szürcsölve ehető, tunkolós lenne, ha épp nem mellőznénk a kenyeret a tavaszi kalória visszafogósdi miatt. 😉


Próbáljátok ki a paprikás krumplit maradék sonkával. Pingponglabda méretű újkrumpliból, újhagymával, új fokhagymával 🙂
Elképesztő finom, tök egyszerű.