
Egyszerű és gyorsan elkészíthető étel extra hozzávalók nélkül. Omlós, zabos húsgolyók selymes gombamártásban, kellően tápláló a zab miatt, mégis egészséges, könnyű vacsora vagy ebéd.
M.

Hozzávalók:
500 g gomba
3 fej vöröshagyma
50 g füstölt szalonna
4 gerezd fokhagyma
400 g darált sertéshús
100 g zabpehely
1 tojás
300 g tejföl
citromlé
bazsalikom
só
bors
100 g repceolaj
metélőhagyma, két szál újhagyma a díszítéshez
Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát megpirítom.

Rászórok 2 fej finomra vágott hagymát.

Enyhén megpirítom, majd rádobok 3 gerezd fokhagymát apróra vágva.

A zabpehelyre vizet öntök, és gyorsan ki is nyomkodom.

Belekeverem a darált húsba a pirított hagymával, a tojással, a sóval, és a borssal együtt.

Alaposan összedolgozom.

Egyforma gombóckákat formázok a húsos, zabos masszából.

Kevés repceolajon aranybarnára sütöm a húsgolyóimat.

Ha megsültek, konyhai törlőpapíron lecsepegtetem.

A gombák tönkjét kiszedem, a fejeket félbevágom.

A gomba tönköket és a fejek felét összepirítom 1 fej finomra vágott hagymával és fokhagymával.

Két szál bazsalikommal ízesítem, sózom, borsozom.

Egy kevés vízzel felöntöm.

Ha a gomba megpirult, aprítógépben vagy turmixgépben pürésítem a tejföllel.

Visszaöntöm a serpenyőbe, citrommal ízesítem, ha szükséges még hígítok rajta egy kicsit.

Összeforralom, és beleforgatom a húsgolyókat.

A fél gombafejeket és az újhagymaszálakat lepirítom.

Hagyom kicsit karamellizálódni a hagymát, így lesz igazán finom.

Ha a fél gombafejek is megpirultak, egy kis citromlével emelem ki az ízüket.

Tálaláskor a sült újhagymákkal és friss snidlinggel díszítem a gombás húsgombócokat. Igazán remek és könnyű vacsora lett belőle.

