Bazsalikom pesto – classic

Bazsalikom pesto – classic

7_pesto.jpg

Az idei bazsalikom termés nagyon bőséges volt, így nem maradhat ki a klasszikus pesto elkészítése. A fenyőmag és a parmezán miatt nem egy olcsó mulatság, de sokkal frissebb, finomabb, mint a bolti változatok. Hűtőben 1-2 hétig eláll, ha nem fogyna el, akkor le is lehet fagyasztani.
Számtalan módon felhasználható: tésztaételekhez, pizzákhoz, csirkéhez, pulykához, egyes halakhoz. Elkeverhetjük joghurttal, így remek mártogatóst vagy salátaöntetet kapunk, de krémsajtot is ízesethetünk vele.

1_pesto.jpg

Hozzávalók:

100 g bazsalikom
30 g parmezán
25 g fenyőmag
15 g fokhagyma
150 g extra szűz olívaolaj

bors

Elkészítése:

A friss bazsalikom leveleket letépkedem a szárról, a hozzávalókat pontosan kimérem.

2_pesto.jpg

Aprítógépbe teszem a parmezánt, a fokhagymát és a fenyőmagot, majd ráöntöm az extra szűz olívaolajat.

3_pesto.jpg

A bazsalikomot több részletben hozzáadva pürésítem az alapanyagokat, majd ízestem sóval és borssal a pestot. A bazsalikommal már nem szabad sokáig pörgetni mert bemelegedhet a surlódástól, és akkor elveszíti a szép élénkzöld színét.

4_pesto.jpg

Üvegbe kanalazom, és felhasználásig hűtőben tartom.

5_pesto.jpg

Érdemes valamihez nekiütögetni az üveg fenekét a töltögetés közben, hogy a légbuborékok el tudjanak távozni, így hosszabb ideig megőrzi élénk zöld színét.

6_pesto.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük