
A kuszkusz észak-afrikai eredetű tésztaféle. Önálló, húsmentes ételként és köretként is kiváló. Hagyományos módon egy ragu készítésekor keletkező ízes gőzön párolták meg, mégpedig úgy, hogy egy szitaszerű edénykébe tették a kuszkusz szemeket a forrásban lévő ragu fölé, így szívta magába a ragu gőzét, remek aromákkal gazdagítva az ízét a kész kuszkusznak. Mi most egy ennél egyszerűbb megoldást választottunk. A kuszkuszt felöntés előtt megpirítottuk, így tettük még teltebbé az ízét.

Hozzávalók:
250 g kuszkusz
500 g víz
2 db kápia paprika
2 db paradicsom
2 db zöldparadicsom
1 db lilahagyma
friss menta
só
bors
olaj
Elkészítése:
Kevés olajon, folyamatos kevergetés mellett megpirítom a kuszkuszt, éppen úgy, ahogyan a tarhonya esetében járnék el. Így karamellizáltabb, teltebb íze lesz.

Enyhén sózott vizet forralok.

Ráöntöm a frissen lepirított kuszkuszra, és lefedve félre teszem, hagyom hogy a kuszkusz szemek egytől egyig jól kidagadjanak, beszívják az összes vizet.

Kevés olajat melegítek.

Beleszórom a nagyobb darabokra vágott lilahagymát.

Sózom.

Rádobom a csíkokra vágott kápiát.

Enyhén borsozom.

Belekerül a kockára vágott paradicsom, zöldparadicsom.

Az enyhén lepirított zöldségféléket belekeverem a megpuhult kuszkuszba.

Végül belekeverem a közepes finomságúra vágott mentalevelet. Ha szükséges, meglocsolom egy kis extra szűz olívaolajjal.

Tálaláskor egy mentalevél került a tetejére. Friss ízvilágú, húsmentes vacsora lett belőle. Köretként is remekül megállja a helyét.

