
Már ébredezik a kert végében a medvehagyma, láttam, hogy a piacon is lehet már kapni, így végre ismét aktuálissá vált ez a recept, amit már közel egy éve őrzök. Biztos, hogy ebben a szezonban is el fogjuk készíteni, hiszen egyszerű, de mégis különleges fogás.
A krumpli a sütőben sült, így nem esik szét, lágyan körbeveszi a selymes, élénk zöld medvehagyma mártás. Ízben és színben is remekül passzol hozzá a lazac. Ha a kertben terem medvehagyma, bátran használható a virágzat is, hiszen remekül mutat a tányéron, a méz és a fokhagyma íz egyszerre van jelen benne.

Hozzávalók:
8 db közepes méretű burgonya
200 g lazac
2 szál újhagyma
1 db paprika
12 szál medvehagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
200-250 g tejszín
20+20 g vaj
néhány csepp citromlé
olívaolaj
víz
só
bors
Elkészítése:
Megmosok 6 db krumplit és tepsibe teszem. Löttyintek rájuk egy kevés olívaolajat, sózom, borsozom. 180 fokos sütőben 45-60 perc alatt megsütöm.

Egy fazékban megmelegítek egy evőkanálnyi olívaolajat és 20 g vajat.

Beledobom a babért, a karikára vágott újhagymát, a fokhagymát és a kockára vágott paprikát.

Enyhe pirítás következik.

A maradék 2 db krumplit megpucolom, megmosom és kockára vágva mehet a piruló zöldségekre.

Sózás és borsozás következik, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

Mindennek puhára kell főnie, aztán átszedem egy magas falú edénybe.

Hozzáteszem a medvehagymát.

Öntök rá tejszínt, és rúdmixerrel pürésítem.

Krémes, világoszöld mártást kapok, amit ízesítek még sóval, ha szükséges, majd felforralok.

Hozzáadom a megsült, megpucolt és karikára vágott krumplit.

Néhány csepp citromlével ízesítem, tálalásig melegen tartom.

A lazac bőrét eltávolítom. Körülbelül 2*2 centis darabokra vágom a halat, sózom és borsozom.

Forró serpenyőben, kevés olívaolajon megsütöm.

Amikor majdnem teljesen kész dobok rá egy egy kevés vajat.

A medvehagymás krumplifőzeléket a lazaccal és néhány medvehagymavirággal tálalom.

