Ez egy hagymaleves négyféle hagymából, sajtos kenyérkockával. A tavasz előcsalogatta a földből a nehezebben eltartható idényhagymákat is. Olcsó és remek alapanyag az összes fajtája. Élettani hatásuk is kedvező, sőt a vöröshagyma héjában például természetes antihisztamin, kvercetin található, ami gyulladásgátló, és az ételallergiás tüneteket is enyhíti. Nagymamám, amikor meg voltam fázva gyermekkoromban, hagymahéjteával kúrálta a nyavalyámat, ahogy visszaemlékszem az íze nem volt valami gyerekbarát, de nem volt kecmec, meg kellett inni. Jómagam mindenféle hagymát szívesen fogyasztok nyersen, főve, sülve, párolva, konfitálva, szárítva, liofolizálva. Hagymát hagymával!
W.
Hozzávalók:
3 fej vöröshagyma hámozva, félkarikára vágva (300 g)
4 szál újhagyma (80 g)
1 póréhagyma zöldje (50 g)
1 csokor medvehagyma (60 g)
2 evőkanál repce olaj
400-500 g tej vagy savó (Ha tejet használsz, akkor egy citrom levét is facsard bele a levesbe!)
2-3 szelet szikkadt kenyér héjától megszabadítva, 1×1 centis kockára vágva (100 g)
60 g cheddar sajt
2-3-db savanyított macskapecs paprika (piri-piri)
néhány szál friss petrezselymzöld
Elkészítése:
Az olajat felmelegítem.
Beleszórom a megtisztított összevágott hagymaféléket.
Sózom.
Borsozom.
Kis pirítás után beleöntöm a savót. (Ha tejjel készíted, egy citrom levét is csavard bele!)
Ha megfőtt, rúdmixerrel pépesítem. Átszűrése, passzírozásra nem volt szükség, kellemesen krémes, homogén állaga lett.
Lereszelem a cheddar sajtot.
A kenyérkockákat elhelyezem egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben, fél-egy cm távolságra legyenek egymástól.
Rászórom a sajtot úgy, hogy a kenyérkockák közötti helyekre is jusson.
170 fokos sütőben 10-12 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütöm.
Összevágom a macskapecseket.
A petrezselyemzöldjét is picit megvágom.
A sajtos kenyérkockát közvetlen fogyasztás előtt teszem bele, hogy ne ázzon el, ropogós maradjon.
A megvágott piri-pirivel és petrezselyemzölddel megszórva ettük.
Ez a poén nekem már megvolt. 😀
afickofakanallal.blog.hu/2014/04/10/hagymat_is_hagymaval_kremleves
Ha adhatok egy tanácsot, a medvehagymát csak végén add hozzá, mert elveszti a lényegét, meg még a színét is.