
Egy krémleves lehet végtelenül unalmas, de egy kis fantáziával alkothatunk egy olyan izgalmas fogást is, hogy alig lehessen abbahagyni a kanalazást. Játszhatunk a zöldségek kombinálásával, vagy feldobhatjuk a levesbetétekkel is. Ebben a levesben a karfiol ízét fehérrépával egészítettük ki, a tetejére márványsajt, tarjamorzsa, némi petrezselyem és tejföl került. Minden kanálnyi leves más és más, az ízek játéka.
M.

Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 szál fehérrépa
2 db vöröshagyma
1,2 liter tej
2,5 dl tejszín
1 lime leve
1 evőkanál olaj
só
bors
5 dkg márványsajt
5 dkg nyers, füstölt tarja
néhány szál petreszelyem
4 evőkanál tejföl
Elkészítése:
A fazékba öntök egy kevés olajat.

Beleszórom a felkockázott hagymát, és kissé lepirítom.

Hozzáadom a kockára vágott fehérrépát, és tovább folytatom a pirítást.

A karfiol is a fazékba kerül.

Beleöntöm a tejet.

Ha megpuhult a karfiol, pürésítem.

Szitán átpasszírozom.

Borsozom.

Sózom.

Hozzáöntöm a tejszínt.

Belefacsarom a lime levét.

A vékonyra szeletelt házi füstölt tarjából elkészítem a morzsát. Két darab sütőpapír közé fektetem, és tányérra teszem.

Egy másik tányért helyezek rá.

Mikrohullámú sütőben 1-2 perc alatt, időnként ellenőrizve a folyamatot, vízmentesre sütöm a szeleteket.

Kézzel durvára morzsolom.

Tálaláskor a levesbe szórok kevés elmorzsolt márványsajtot, a tarjamorzsát, csurgatok rá tejfölt, és megszóróm petrezselyemzölddel.

