Ezzel a kenyérrel nem lehet melléfogni. Belül puha és ízes, kívül ropogós. Tulajdonképpen a rávalót sütöttem bele, az már csak ráadás, hogy még burgonyás is. Annyira finom önmagában is, hogy mi már nem raktunk rá semmit, egy pohár tej tökéletes volt mellé.
M.
Hozzávalók:
300 g liszt (BL80)
150 g meghámozott burgonya
75 g + 80 g a burgonya főzővizéből
20 g élesztő
10 g vaj
10 g cukor
só
100 g füstölt kolbász
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál majoranna
200 g edami sajt
kevés liszt a szóráshoz
Elkészítése:
A felkockázott krumplit sós vízben megfőzöm.
Leszűröm, de a főzővizet nem öntöm ki, fel fogom használni a kenyér készítéséhez, miután kihűlt.
A krumplit villával összenyomkodom, és hagyom kihűlni.
A felkockázott füstölt kolbászt félig lepirítom.
Hozzáadom a szintén kockákra vágott vöröshagymát, és készre pirítom a keveréket.
Beleszórom a majorannát, és a kenyér töltéséig félreteszem kihűlni.
Elkészítem a kovászt. Az élesztőt, a cukrot és 75 g langyos főzővizet elkeverek annyi liszttel, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen a keverék. A tetejét megszórom pici liszttel, és a duplájára kelesztem.
Összeállítom a kenyér tésztáját. A kovász készítése után megmaradt lisztet, a kihűlt, összetört burgonyát, a vajat és a kovászt összegyúrom. A krumpli főzővizét fokozatosan öntöm hozzá. Lehet, hogy picit kevesebb, vagy több kell bele, nekem 80 grammot vett fel. Ez függ a liszttől és a krumplitól is. A sót is hozzáadom, de csak kóstolás után, hisz a krumpli főzővizét is sóztam.
A burgonyás tészta lágyabb, picit ragadósabb, mint a sima kenyértészta.
A tészta alá és a tetejére is szórok egy pici lisztet, és letakarva a duplájára kelesztem.
Ha megkelt, liszttel meghintett deszkán 1 centi vastagra nyújtom.
Ráteszem a hagymás, kolbászos keveréket, és a sajtkockákat is egyenletesen elosztom rajta.
Feltekerem.
Szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem. Elrendezem a képen látható módon, mintha tekercset formáznék belőle, de a külső végét középre behajtom.
A tetejét vízzel lespriccelem, és hagyom kelni körülbelül fél órát.
230 fokos sütőben sütöm 15 percig, majd 200 fokon további 20-30 percig. Amikor már alul felül szép színt kapott, és megütögetve kong, maximumra állítom a hőfokot, ez a mi sütőnkön 275 fok, és további 5 percig sütöm, hogy finom, ropogós kérge legyen, de figyelem, hogy nehogy megégjen. Rácson kihűtöttem volna,
ha még langyosan nem kezdtük volna el enni.