Egy krémleves lehet végtelenül unalmas, de egy kis fantáziával alkothatunk egy olyan izgalmas fogást is, hogy alig lehessen abbahagyni a kanalazást. Játszhatunk a zöldségek kombinálásával, vagy feldobhatjuk a levesbetétekkel is. Ebben a levesben a karfiol ízét fehérrépával egészítettük ki, a tetejére márványsajt, tarjamorzsa, némi petrezselyem és tejföl került. Minden kanálnyi leves más és más, az ízek játéka.
M.
Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 szál fehérrépa
2 db vöröshagyma
1,2 liter tej
2,5 dl tejszín
1 lime leve
1 evőkanál olaj
só
bors
5 dkg márványsajt
5 dkg nyers, füstölt tarja
néhány szál petreszelyem
4 evőkanál tejföl
Elkészítése:
A fazékba öntök egy kevés olajat.
Beleszórom a felkockázott hagymát, és kissé lepirítom.
Hozzáadom a kockára vágott fehérrépát, és tovább folytatom a pirítást.
A karfiol is a fazékba kerül.
Beleöntöm a tejet.
Ha megpuhult a karfiol, pürésítem.
Szitán átpasszírozom.
Borsozom.
Sózom.
Hozzáöntöm a tejszínt.
Belefacsarom a lime levét.
A vékonyra szeletelt házi füstölt tarjából elkészítem a morzsát. Két darab sütőpapír közé fektetem, és tányérra teszem.
Egy másik tányért helyezek rá.
Mikrohullámú sütőben 1-2 perc alatt, időnként ellenőrizve a folyamatot, vízmentesre sütöm a szeleteket.
Kézzel durvára morzsolom.
Tálaláskor a levesbe szórok kevés elmorzsolt márványsajtot, a tarjamorzsát, csurgatok rá tejfölt, és megszóróm petrezselyemzölddel.