
Az eper és a spárga még egy desszertben is remekül passzol egymáshoz. Ideális választás ez azoknak, akik nem kedvelik a nagyon édes desszerteket, de a különleges ízkombinációkat annál inkább. A tavasz ízeit egy créme brulée ropogós és lágy rétegei közé csempésztük.

Hozzávalók:
250 g eper
25 g porcukor (házilag őrölt)
nyolcad citrom leve
3 g keményítő
5 g víz
1 csomag zöld spárga középső harmada
300 g tej
120 g tejszín (mennyisége változhat)
30 g kristálycukor
3 centi vaníliarúd
5 db spárgafej
fél deci száraz fehérbor
3 csipet cukor
5 x fél szem eper
kristálycukor a brulée-k tetejére
só
Elkészítése:
A felkockázott epret felteszem melegedni a porcukorral. (A gyorsabb oldódás miatt használok porcukrot, csak egyet szabad forrnia.)

Belecsepegtetem a nyolcad citrom levét.

Ha felforrt, beleöntöm a vízzel elkevert keményítőt. Pár másodperc alatt be is sűrűsödik.

Az epret a formákba kanalazom.

Ügyelek, hogy mindegyikbe egyformán jusson.

A spárga fejeket (spárga felső egyharmada) levágom, és félreteszem. A középső harmadát felkarikázom. (Az alsó harmadára ebben a receptben nem lesz szükség.)

A spárga karikákat fazékba szórom.

Felöntöm a tej felével.

Picit megsózom, és puhára főzöm.

Rúdmixerrel pürésítem.

A keveréket szitán átpasszírozom.

A spárgapürét lemérem, és annyi tejszínt öntök hozzá, hogy összesen 300 grammot mutasson a mérleg. (Nekem 120 g kellett hozzá.) Hozzáöntöm még a tej másik felét is.

Belekerül a tojássárgája és az egész tojás.

Beleszóróm a cukrot.

Ízesítem 3 centinyi cukorban kiszárított vaníliarúddal. (Ennek gyengébb az íze mint a frissen kikapart vaníliarúdnak, azt szeretném, hogy a vanília csak a háttérben derengjen, amikor belekanalazok a kész brulée-be.

Rúdmixerrel átpörgetem.

Ismét leszűröm. (Így távolítom el a vaníliarúd rostjait és a tojásból belekerült jégzsinórokat.)

Egy kanál segítségével, óvatosan az epres rétegre öntöm a spárgás keveréket, így nem keverednek össze.

80-90 fokos sütőben tartom 70-80 percig. A forma méretétől is függ a sütés ideje, akkor van kész, ha forrón remegős állaga van.

Egy kevés cukrot elkezdek karamellizálni.

Rádobom a spárgafejeket.

Felöntöm a fehérborral.

Picit megsózom.

1-2 perc alatt elkészülnek a díszítésre szánt spárgafejek.

A brulée-k tetejére cukrot szórok.

Egyenletesen eloszlatom a felületükön, a felesleget pedig leszórom.

A cukrot megkaramellizálom. (Nem volt itthon palack a gázfáklyánkhoz, így elektromos hőlégfúvóval oldottuk meg a dolgot.)

Végül a cukorréteg tetejére kerül az eper és a roppanós spárgafej.

A kanál a cukorréteg alá hatol.

