Ezzel a csónakkal bátran evezhetünk az ízek óceánján. A spárga édeskés, a feta sós és a paradicsom savanykás íze keveredik a feltétben. A tészta ropog, a krém lágy, a spárgafejek roppanósak, a fetakockák pedig szétolvadnak a szájban. Végül is tenyérnyi pizzácskákról van szó, amelyek melegen tökéletesek, de hidegen sem megvetendőek, reggelire is jutott belőlük.
M.
Hozzávalók:
A tésztához:
150 g BL55-ös liszt
150 g BL80-as liszt
20 g élesztő
1 evőkanál olívaolaj
150 g víz
só
A spárgakrémhez:
1 csomag fehér spárga alsó kétharmada
1 evőkanál olívaolaj
1 kis fej hagyma
1 krumpli
125 g tejszín
néhány csepp citromlé
só
bors
A feltéthez:
spárgafejek
6 szem koktélparadicsom
250 g feta
petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítése:
A spárga fejtől számított egyharmadát levágom, és félreteszem.
A többi részét felkarikázom.
Olívaolajat melegítek.
Beleszórom a felkockázott vöröshagymát.
Megsózom.
Hozzáadom a felkockázott krumplit.
A spárgakarikák is belekerülnek.
Belecsepegtetek néhány csepp citromlevet.
Beleöntöm a tejszínt.
Borsozom.
Rúdmixerrel pürésítem a zöldségeket, ha megpuhultak.
Szitán átpasszírozom a pürét, így eltávolítva a spárga rostjait. Félreteszem.
A kétféle lisztet keverőtálba teszem, és belemorzsolom az élesztőt. Hozzácsurgatom az olívaolajat.
A vizet óvatosan adagolom, a liszt minőségétől függően lehet, hogy kevesebb kell bele, de az is lehet, hogy több.
Megsózom a tésztát.
Ha szépen összeállt, lisztezett tálba teszem, a tetejét is meghintem liszttel, és letakarva a duplájára kelesztem langyos helyen.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítom.
Felvágom 6 egyenlő darabra.
Fél centi vastag oválisokat nyújtok belőlük.
Félbehajtom a darabokat.
A két csücskét kétszer, háromszor megcsavarom, és szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezem.
A sütőlemezen kihajtom a tésztát, így kialakul a „csónak” forma, könnyedén bele tudom tölteni a spárgás krémet.
A csónakokra teszek néhány kocka fetát.
Elhelyezem rajtuk a félbevágott koktélparadicsomokat és a spárgafejeket is.
220 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütöm.
A petrezselyem remekül passzol a spárgához, így néhány levelet teszek a megsült csónakokra.