
A bodzavirágot sokoldalúan lehet használni a konyhában, kacsát sütöttünk bodzavirággal kitömve, tempuráltuk, panna cottát ízesítettünk vele, hamarosan olvashatjátok, láthatjátok az oldalon ezeket a recepteket is. A leggyakoribb módja a felhasználásának a szörp készítés. A jól ismert ízt friss mentával és citromfűvel dobtuk fel. Gyakran használjuk mártásokba, süteményekbe, köretek aromatizálására az így készült szörpöt.

Hozzávalók:
400 g bodzavirág
2,5 liter víz
3 ág citromfű
3 ág menta
8 g citromsav, 1 csipet só
700 g cukor
Elkészítése:
A bodzavirágok vastagabb szárrészeit levágom.

Egy 5 literes befőttes üvegbe tömködöm a virágokat.

Felöntöm a vízzel, a virágokat el kell, hogy lepje. 3 napig hűtőszekrényben tartom, minden nap összerázom.

Ez idő alatt a víz átvette a bodza ízét és illatát, itt az ideje leszűrni. A virágokat is érdemes kinyomkodni, hogy minél több ízt nyerjünk ki belőle.

A bodzalevet felforralom, beledobom a durvára vágott mentát és citromfüvet.

Hozzáadom a cukrot.

Beleszórom a citromsavat.

Néhány tekerésnyi sót is adok hozzá.

1-2 percig forralom, miután az összes hozzávaló a szörpben van.

Ismét leszűröm, így eltávolítom a menta és citromfű darabokat.

Még forrón sterilizált üvegekbe töltöm.

A család és a barátok nagy örömére remek frissítő lesz belőle, mi is nagyon szeretjük.
 

            
                                        
                                        
                                        
uh, mentát ne