Füstölt tyúktojás

Füstölt tyúktojás

7_tojas.jpg

A tojás szinte kívánja maga mellé a füstölt ízt, füstölt húsok, halak mellé remek kiegészítő. Kipróbáltuk milyen lenne, ha maga a tojás kerülne a füstre. Kereskedelmi forgalomban létezik efféle csemege fürjtojásból, aminek elég borsos az ára. Az ezzel a módszerrel, házilag készült tojások nem csak olcsóbbak, de legalább olyan mutatósak és ízletesek, büszkék lehetünk rájuk.

W.

1_tojas.jpg

Hozzávalók:

15 db tojás
1 ág rozmaring
6 db macskapecs paprika
repce olaj

Elkészítése:

A megmosott tojásokat fazékba teszem, és felöntöm annyi vízzel hogy ellepje.

2_tojas.jpg

Bőségesen sózom a főzővizet. Forrástól számítva 10 percig főzöm a tojásokat.

3_tojas.jpg

Ha megfőtt, hideg vízzel azonnal teljesen lehűtöm.

4_tojas.jpg

A tojásokat meghámozom, és azonnal hűtőszekrénybe teszem, mielőbb a füstre kell hogy kerüljenek. Némi házi gomolya, hét tekercs parenyica, három szép sertésnyelv, és két kiló só társaságában vittük a füstölőbe. A solymári füstölőmester ismét remek munkát végzett, hatalmas gyakorlattal és remek érzékkel találja el a füstölés mértékét a különböző termékek esetében.

5_tojas.jpg

A megfüstölt tojásokat befőttes üvegbe helyezem, mellé teszek némi szárított rozmaringot és néhány macskapecs paprikát.

6_tojas.jpg

Színültig felöntöm repceolajjal.

8_tojas.jpg

Az üveget enyhén az asztalhoz kocogtatva eltávolítom az esetlegesen keletkezett légbuborékokat.

9_tojas.jpg

Az üveget lezárom, és hűtőszekrényben tárolva apránként elhasználom. 

10_tojas.jpg

Az eltarthatóságát még teszteljük, két hónap után bontottuk ki az üveget, egy spenótos házi durum tészta étel mellé került a tányérra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük