A tojás szinte kívánja maga mellé a füstölt ízt, füstölt húsok, halak mellé remek kiegészítő. Kipróbáltuk milyen lenne, ha maga a tojás kerülne a füstre. Kereskedelmi forgalomban létezik efféle csemege fürjtojásból, aminek elég borsos az ára. Az ezzel a módszerrel, házilag készült tojások nem csak olcsóbbak, de legalább olyan mutatósak és ízletesek, büszkék lehetünk rájuk.
W.
Hozzávalók:
15 db tojás
1 ág rozmaring
6 db macskapecs paprika
repce olaj
só
Elkészítése:
A megmosott tojásokat fazékba teszem, és felöntöm annyi vízzel hogy ellepje.
Bőségesen sózom a főzővizet. Forrástól számítva 10 percig főzöm a tojásokat.
Ha megfőtt, hideg vízzel azonnal teljesen lehűtöm.
A tojásokat meghámozom, és azonnal hűtőszekrénybe teszem, mielőbb a füstre kell hogy kerüljenek. Némi házi gomolya, hét tekercs parenyica, három szép sertésnyelv, és két kiló só társaságában vittük a füstölőbe. A solymári füstölőmester ismét remek munkát végzett, hatalmas gyakorlattal és remek érzékkel találja el a füstölés mértékét a különböző termékek esetében.
A megfüstölt tojásokat befőttes üvegbe helyezem, mellé teszek némi szárított rozmaringot és néhány macskapecs paprikát.
Színültig felöntöm repceolajjal.
Az üveget enyhén az asztalhoz kocogtatva eltávolítom az esetlegesen keletkezett légbuborékokat.
Az üveget lezárom, és hűtőszekrényben tárolva apránként elhasználom.
Az eltarthatóságát még teszteljük, két hónap után bontottuk ki az üveget, egy spenótos házi durum tészta étel mellé került a tányérra.