A bodzavirágot sokoldalúan lehet használni a konyhában, kacsát sütöttünk bodzavirággal kitömve, tempuráltuk, panna cottát ízesítettünk vele, hamarosan olvashatjátok, láthatjátok az oldalon ezeket a recepteket is. A leggyakoribb módja a felhasználásának a szörp készítés. A jól ismert ízt friss mentával és citromfűvel dobtuk fel. Gyakran használjuk mártásokba, süteményekbe, köretek aromatizálására az így készült szörpöt.
Hozzávalók:
400 g bodzavirág
2,5 liter víz
3 ág citromfű
3 ág menta
8 g citromsav, 1 csipet só
700 g cukor
Elkészítése:
A bodzavirágok vastagabb szárrészeit levágom.
Egy 5 literes befőttes üvegbe tömködöm a virágokat.
Felöntöm a vízzel, a virágokat el kell, hogy lepje. 3 napig hűtőszekrényben tartom, minden nap összerázom.
Ez idő alatt a víz átvette a bodza ízét és illatát, itt az ideje leszűrni. A virágokat is érdemes kinyomkodni, hogy minél több ízt nyerjünk ki belőle.
A bodzalevet felforralom, beledobom a durvára vágott mentát és citromfüvet.
Hozzáadom a cukrot.
Beleszórom a citromsavat.
Néhány tekerésnyi sót is adok hozzá.
1-2 percig forralom, miután az összes hozzávaló a szörpben van.
Ismét leszűröm, így eltávolítom a menta és citromfű darabokat.
Még forrón sterilizált üvegekbe töltöm.
A család és a barátok nagy örömére remek frissítő lesz belőle, mi is nagyon szeretjük.
uh, mentát ne